Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Almiru Mrkonjiću i Sumedinu Topčagiću, uhapšenima u policijskoj akciji kodnog naziva "Dim" koju je SIPA-e prošle sedmice provela na širem području BiH.

Pritvor je dvojici muškaraca određen zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Njima se na teret stavljaju krivična djela organiziranog kriminala i neovlaštene trgovine opojnim drogama, a uhapšeni su u okviru istrage u predmetu Adis Abaz i drugi. Njihovo hapšenje uslijedilo je nakon pretresa koje je SIPA-a zajedno sa sa pripadnicima MUP-a ZDK i MUP-a TK provela na tri lokacije.

Abaz je inače uhapšen u januaru ove godine zbog krijumčarenja oružja iz BiH prema Sloveniji, te dalje prema zemljama EU. Abazu je tada određen pritvor ali je brzo ukinut te su mu određene mjere zabrane.