open-navfaktor-logo
search
Slijedi li spektakl
Poznata imena 35 zastupnika u KS: Hoće li svi preuzeti svoje mandate?
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obradila je sve glasačke listiće, pa je poznato i to ko je od političara dobio mandate i ko ulazi u parlamentarne i skupštinske klupe.
23.10.2022. u 14:47
get url
text

Stranka demokratske akcije dobila je sedam mandata. Mandate su dobili Haris Zahiragić, Mahir Dević i Smiljana Viteškić,  Sebija Izetbegović, Faruk Kapidžić, Faruk Selmanović i Adi Kalem.

Narod i pravda također je dobila sedam mandata. Pet je imena koji su činili saziv Skupštine u proteklom mandatu. Među njima su Aljoša Čampara, Arijana Memić, Elvedin Okerić, Elvis Vreto i Danijela Kristić, a od novajlija tu su još Kemal Ademović i Rusmir Pobrić.

SDP će u Skupštini KS imati šest mandata, a ulazak u skupštinske klube osigurali su Benjamina Karić, Adnan Šteta, Irfan Čengić, Davor Čičić, Jelena Pekić i Igor Stojanović.

Naša stranka osvojila je pet mandata. Ulazak u Skupštinu KS osigurali su aktuelni premijer KS Edin Forto, Vildana Bešlija, Nihad Uk, Vibor Handžić i Miomirka Melank.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu također je osvojila pet mandata. Mandate su osvojili Semir Efendić, Fatima Gavrankapetanović-Smailbegović, Muamer Bandić, Admela Hodžić i Jasmin Šaljić. 

Demokratska fronta osvojila je četiri mandata. Mandate su za sada osigurali Albin Zuhrić, Marijela Hašimbegović, Ilijaz Pilav i Vedrana Vujović.

Ispred stranke Za nove generacije u Skupštinu KS ulazi Damir Marjanović.

Teško je za očekivati da će svi zastupnici preuzeti svoje mandate. Neki od izabrani neće preuzeti svoje mandate jer već obnašaju svoje funkcije, a između ostalih u javnosti se pominju da to neće uraditi Semir Efendić, Benjamina Karić, Edin Forto ukoliko bude nastavio obnašati premijersku funkciju...

Na konačni spisak pri podjeli mandata mogle bi značajno utjecati i kombinacije izazvane posljednjom odlukom visokog predstavnika BiH Christiana Schmidta.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.