open-navfaktor-logo
search
Provjereno ime
Poznat nasljednik Slobodana Starčevića na klupi mlade reprezentacije BiH
Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine odlučio je da mladu reprezentaciju BiH preuzme Igor Janković (40), doskorašnji kormilar U-15 tima Zmajiča, a na ovoj poziciji naslijedit će Slobodana Starčevića.
29.08.2022. u 18:44
get url
text

- Iskreno, potajno sam se nadao ovakvoj odluci. Sigurno da imponuje i ovo je kruna mog dosadašnjeg rada-  rekao je Janković na početku razgovora za Mondo.

Janković ističe da će pokušati napraviti iskorak u mladoj reprezentaciji.

- Neće biti lako, ali spreman sam da pokušam napraviti iskorak u mladoj reprezentaciji. Mislim da ću u tome uspjeti. Tri i po godine bio sam i u A reprezentaciji, tako da dobro poznajem rad na tom nivou i vjerujem da svi zajedno možemo napraviti iskorak, kako bi što više igrača iz te selekcije došlo do seniorskog dresa, što je u konačnici i najbitnije - naglasio je novi selektor Zmajića koji je ranije sarađivao i sa selektorom seniora BiH Mehmedom Baždarevićem, u čijem stručnom štabu je bio u periodu od 2014. do 2017. godine.

VEZANI TEKST - Mladost ili iskustvo: Ko su kandidati za selektora Zmajića?

Nije baš mlada reprezentacija BiH imala uspjeha u posljednjim kvalifikacionim ciklusima, pa će Janković imati mnogo posla u narednom periodu. Ipak, vjeruje da zna šta je potrebno promijeniti kako bi se napravio korak naprijed.

- Slobo Starčević je prije svega moj prijatelj i znam sigurno da je dobro radio svoj posao. Prilikom dobijanja grupa uvijek se tu zadese jedna-dvije reprezentacije koje su infrastrukturno i ligama mnogo ispred nas.

Jako je teško nositi se sa takvim reprezentacijama. Da budemo iskreni i realni, kada ti dođu Italija, Belgija, Francuska, Španija... nije nimalo lako. Ali fudbal zbog svega toga jeste zanimljiv, uvijek možeš da pokušaš napraviti neko iznenađenje.

Najbitnije nam je da u narednom periodu u prijateljskim utakmicama selektiramo dobro igrače, da bismo početkom marta kada počinju kvalifikacije imali jasnu sliku na koga možemo računati. Moramo napraviti kompaktan tim, a vremena je i puno i malo - poručio je Janković.

Janković je ranije trenirao Borac, Rudar Prijedor, derventski Tekstilac i Kozaru iz Gradiške, dok je jedno vrijeme obavljao i funkciju sportskog direktora "Velikana iz Platonove".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.