Poziv za vikend: Bjelašnica i Igman pripremili skijašku idilu

objavljeno: 18.01.2018. u 11:02

Na Bjelašnici i Igmanu očekuju veliki broj skijaša za ovaj vikend jer su staze dobro pripremljene, a pravi se i vještački snijeg na stazama gdje ga nema dovoljno.

- Srijedu na četvrtak radili smo čitavu noć na uređenju staza. Sistem za vještačko osnježavanje je u funkciji. Da bi napravili vještački snijeg, treba nam temperatura od minus jedan i kada su god odgovarajuće temperature, normalno da pravimo snijeg gdje treba - izjavio je za Faktor Midhat Hubijar direktor ZOI '84.

- Za vikend će sve staze biti spremne u punom kapacitetu. Vertikalni transport je u funkciji. Završili smo posao oko četverosjeda i čeka se tehnički prijem. Na vrhu Bjelašnice imamo snijega oko 1,5 metara i staze će biti fantastične jer koristimo svaku mogućnost da sredimo i ovaj dio staze da bismo pustili u funkciju četverosjed. Čekamo malo bolje vremenske uvjete da sredimo i ovaj dio staze na vrhu planine – rekao je Hubijar.

Direktor ZOI-ja tvrdi i da na Igmanu sve funkcioniše kako treba kako bi što bolje ugostili skijaše za vikend.

- Na Malom polju na Igmanu svakodnevno je prisutno stotine djece koji uče skijati. To je škola koju organizuje ZOI '84 i imamo četiri grupe u školi skijanja koja traje pet dana i tako će biti sve puno do kraja januara. Škola skijanja nastavlja se i u februaru. Na Igmanu radi vertikalni transport, staze su uređene do perfekcije. Skijaši su prezadovoljni uvjetima na Malom polju. I staze na Velikom polju su u funkciji što skijaši mogu provjeriti svakog dana i za vikend – preporučuje Hubijar.

Najmanje snijega ima na Babinom dolu, a kako tvrdi Hubijar, čim se temperatura spusti na minus jedan, odmah se počne sa pravljenjem vještačkog snijega. Četvrtkom i petkom je i noćno skijanje i to upotpunjava dobru zimsku atmosferu na Bjelašnici.