Predsjedništvo BiH pozdravlja odluku Evropske komisije da 6. oktobra 2020. godine usvoji "Komunikaciju o EU politici proširenja za 2020. godinu“, "Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu", kao i "Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan" i "Upute za provedbu Zelene agende za Zapadni Balkan".

Kolektivni šef države, u skladu s ranije donesenom Izjavom Predsjedništva BiH o evropskim integracijama, usvojenom 12. decembra 2018. godine, te Zaključcima usvojenim 28. aprila 2020. godine, poziva sve institucije i nivoe vlasti u BiH da, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, u okviru Mehanizma koordinacije, od zajedničkog interesa svih u BiH, hitno pokrenu sve procedure neophodne za ispunjavanje zahtjeva Evropske komisije iz Mišljenja, ovogodišnjeg izvještaja, te dva ekonomska dokumenta.

Također, Predsjedništvo BiH potvrđuje privrženost i opredjeljenje prema ubrzanom prijemu BiH i drugih država Zapadnog Balkana u EU, a u skladu s novom Metodologijom proširenja EU iz 2020. godine. Pored toga, Predsjedništvo BiH očekuje tijesnu saradnju s institucijama Evropske unije kako bi se obaveze BiH izvršile na vrijeme i na pravi način.