open-navfaktor-logo
search
Grad Ahvaz
Poziv na osvetu: Desetine hiljada Iranaca na komemoraciji ubijenom generalu
Komemoracija Soleimaniju će tokom dana biti održana u Teheranu i u drugim iranskim gradovima nakon čega će u utorak biti ukopan u rodnom Kermanu
05.01.2020. u 15:42
get url
text

Desetine hiljada Iranaca okupili su se u iranskom gradu Ahvazu kako bi dočekali tijelo iranskog vojnog generala Qasema Soleimanija ubijenog u petak u američkom napadu dronom u Bagdadu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tijelo iranskog generala je u nedjelju prebačeno iz Iraka u grad Ahvaz na jugozapadu Irana, blizu iračke granice.

Po prvi put u historiji je izvješena i crvena zastava koja simbolizira nepravedno prolivenu krv i poziva na osvetu.

Komemoracija Soleimaniju će tokom dana biti održana u Teheranu i u drugim iranskim gradovima nakon čega će u utorak biti ukopan u rodnom Kermanu.

Mnogi Iranci se okupljaju već od petka kako bi izrazili žaljenje zbog smrti Soleimanija.

General Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u petak u vazdušnom napadu na Bagdad, a Ministarstvo odbrane SAD-a je saopštilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni komandant odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.