open-navfaktor-logo
search
AstraZeneca i Sinopharm
Poziv građanima u KS: Drugu dozu vakcine protiv COVID-19 primiti što ranije
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Koordinacioni tim za realizaciju vakcinacije protiv COVID-19 u Kantonu Sarajevo obavještavaju građane koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneca i Sinopharm o terminima revakcinacije u narednim danima.
03.09.2021. u 19:01
get url
text

- Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju preporučuje da se druga doza vakcine protiv COVID-19 daje što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta varijante SARS-CoV-2 u Federaciji BiH, kao i činjenicu da je kod osoba koje nisu preboljele COVID-19 primjena jedne doze vakcine manje učinkovita. U skladu sa tim, skraćen je termin revakacinacije vakcinom AstraZeneca sa ranijih osam do 12 sedmica na šest sedmica.

Građani mogu doći na datum revakcinacije koji im je određen u tabeli, bez obzira na to da li su dobili poziv preko platforme Zavoda zdravstvenog osiguranja KS - navodi se u saopćenju Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Oni koji su propustili termin za revakcinaciju, mogu to obaviti svaki dan na Zetri od 08 do 20 sati. Punktovi za vakcinaciju su Olimpijska dvorana Zetra, te domovi zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža i Novi Grad.

- Naglašavamo da je na Zetri moguća revakcinacija građana koji su prvu dozu primili van Kantona Sarajevo, vakcinama AstraZeneca i Sinopharm. Iz Ministarstva zdravstva pozivaju građane Kantona Sarajevo na vakcinaciju u što većem broju, uz poštivanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera. Još jednom naglašavaju da je vakcinacija najbolji način da građani zaštite sebe, svoju porodicu i osobe oko sebe kako bi se svi što prije nastavili normalno živjeti, bez ograničenja i mjera koje su zbog epidemije još na snazi - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.