open-navfaktor-logo
search
Nezavidna situacija
Pozitivni ste na koronu, a istekla vam je vozačka dozvola: Šta kažu iz policije kako doći do doktora?
Stanovnici Kantona Sarajevo, ukoliko su pozitivni na koronavirus, nalaze se u samoizolaciji i moraju raditi određene ljekarske pretrage, a istekla im je vozačka dozvola, automobilom do ljekara ili laboratorije mogu otići samo uz rizik da dobiju prekršajni nalog.
15.12.2020. u 16:43
get url
text

Čitatelj Faktora se našao u situaciji da je predao dokumente za produženje vozačke dozvole u sarajevski MUP, a u međuvremenu mu je stigao pozitivan nalaz na COVID-19. Zbog toga je morao otići u samoizolaciju, a kako nam je ispričao, nalazi se u veoma nepovoljnom položaju budući da mora uraditi određene ljekarske pretrage, a niko ga ne može voziti do doktora jer je - pozitivan. 

Prema njegovim riječima, nazvao je MUP i objasnio situaciju te pitao da li njegov sin može podići vozačku dozvolu, ali su mu kazali da, ukoliko sin nema njegovu punomoć, to nije moguće. Punomoć mu, naravno, ne može dati jer je u samoizolaciji. 

Kako nam je objasnio Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, jedini način na koji osoba koja se nađe u ovakvoj situaciji može vozilom otići do doktora je na sopstveni rizik. 

- Neka rizikuje. Ukoliko ga zaustavi policija, neka pokuša objasniti situaciju. Ako mu nakon toga ipak pišu kaznu, neka ide na sudsko odlučivanje. Drugog načina nema - kazao je Hadžiabdić.

Odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost da se ovaj administrativni problem nekako riješi ili da se "progleda kroz prste" ako neko u tuđe ime podiže vozačku dozvolu bez pisane saglasnosti, jer su, ipak, u pitanju vanredne okolnosti, Hadžiabdić je kazao da to nije moguće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.