open-navfaktor-logo
search
Rekordne temperature
Požari divljaju zapadom SAD-a, ima mrtvih: Prijeti rekordan toplotni val
Šumski požari bjesne na zapadu SAD-a i bilježe se rekordne temperature. Mnogi građani morali su napustiti svoje domove, a vatrogasci se s požarima bore u ekstremnim uvjetima.
11.07.2021. u 16:45
get url
text

Dvoje vatrogasaca poginulo je u padu aviona. U Arizoni im je odana počast. Sve se dogodilo jučer oko podne po lokalnom vremenu, a više informacija nije poznato.

Na sjeveru Nevade, nedaleko od granice s Kalifornijom, došlo je do masovne evakuacije zbog izbijanja požara koje su uzrokovali udari groma. Jedan požar, koji se u periodu između petka i subote više nego udvostručio, stvorio je ogroman oblak dima i pepela koji je u kombinaciji s vremenskim uvjetima stvorio vlastite munje, piše LA Times.

U Oregonu se požar razbuktan jakim vjetrom u Nacionalnoj šumi Fremont-Winema udvostručio na 311 kilometara kvadratnih.

Većina vode ispari prije nego što padne na tlo

Požari također prijete električnim kablovima koji šalju električnu energiju do Kalifornije. Službe pozivaju građane da štede električnu energiju.

U Dolini smrti u Kaliforniji u petak su izmjerena 54.4 stepena Celzijusa i slična se vrućina očekuje i ovaj vikend.

Milioni ljudi u SAD-u žive pod upozorenjem na ekstremnu vrućinu. Nacionalna meteorološka služba stanovnicima je savjetovala da piju puno vode i borave u klimatiziranim prostorima.

Temperatura u Dolini smrti u petak se podudarala s onom zabilježenom u augustu 2020., za koju neki tvrde da je najviša temperatura ikad pouzdano zabilježena na Zemlji. Temperatura od 56.7 stepeni Celzijusa registrirana je 1913., ali to osporavaju klimatski stručnjaci.

Vatrogasci koji se bore s brojnim šumskim požarima u regiji kažu da je zrak toliko suh da većina vode koju avion ispusti kako bi ugasio plamen ispari prije nego što padne na tlo.

Stručnjaci kažu da se očekuje kako će klimatske promjene povećati učestalost ekstremnih vremenskih uvjeta.

Pomor morskih životinja na zapadu Kanade

Situacija nije kritična samo u SAD-u.

Podsjetimo, deseci hiljada školjki, zvjezdača i puževa doslovno su skuhani za vrijeme rekordnih vrućina u Kanadi.

Chris Harley, morski biolog sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji, osjetio je smrad na plaži Kitsilano u Vancouveru.

Za kanadski CBC rekao je kako je bio zapanjen onim što je pronašao.

Britansku Kolumbiju pogodile su rekordno visoke temperature, a najviša temperatura izmjerena je 29. juna - iznosila je 49.6 stepeni Celzijusa.

Nije jasno kada su školjke uginule. Harley je rekao da većina stradalih vrsta može podnijeti temperature do 30 stepeni Celzijusa.

Utjecaj na kvalitetu vode

Stradanje ovih životinja privremeno će utjecati na kvalitetu vode na tom području. Naime, neke školjke filtriraju more, rekao je Harley.

Također, rekao je da bi više od milijardu malih obalnih životinja koje žive uz pogođenu obalu Sališkoga mora, inače rubnog mora Tihog oceana, moglo umrijeti.

Temperature u Kanadi bile su toliko ekstremne da su šumski požari stvorili pirokumulunimbuse, oblake koji mogu generirati tornada i munje te tako prouzrokovati požare.

Ovo nije prvi put da je toplotni val izazvao ovakvu situaciju. U Bodega Headu, zaljevu na kalifornijskoj obali, toplotni val 2019. prouzrokovao je najveći pomor dagnji ikad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.