open-navfaktor-logo
search
Brojne ekipe na terenu
Požar se razbuktava na jugu Turske, ima i stradalih
U šumskim požarima na jugu Turske do sada su poginule tri osobe, a deseci sela su evakuirani.
29.07.2021. u 21:26
get url
text

Požar koji je počeo u podnevnim satima i dalje bijesni i u turističkom gradu Marmaris u provinciji Mugla, na jugozapadu Turske. Sve raspoložive snage uključujući i jedinice obalne straže Turske usmjerene su ka sprječavanju širenja požara, prenosi Anadolija.

Sve raspoložive snage uključujući i jedinice Obalne straže Turske usmjerene su ka sprečavanju širenja požara. Požar pokušavaju staviti pod kontrolu iz zraka i sa kopna. Na terenu je veliki broj helikoptera, cisterni i vatrogasnih jedinica.

Plamen je zahvatio i kuće. Potvrđeno je da je poginuo 25-godišnji Sahin Akdemir, koji je motociklom pokušavao pobjeći s područja zahvaćenog požarom. Doživio je nesreću i ostao u vatrenoj stihiji. Nažalost, nije mu bilo spasa.

Turski mediji pišu o još tri žrtve, a među njima je i 82-godišnjak koji nije uspio pobjeći iz svog doma.

Gosti u nekim hotelima su evakuisani iz predostrožnosti.

{$galerijaFotografija}

Odvojena žarišta požara koja buktaju šumama Alanyje, Adane, Mersina, Bodruma i Marmarisa, blizu turističkih mjesta na jugu Turske, brzo su se proširila na naseljena područja zbog snažnog vjetra, pišu turski mediji.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da država mobilizira sva sredstva za kontrolu šumskih požara i njihovo gašenje.

Erdogan je u stalnom kontaktu s ministrom poljoprivrede i šumarstva Bekirom Pakdemirlijem, ministrom okoliša i urbanizma Muratom Kurumom i ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, koji se nalaze u regiji koju je zahvatio šumski požar.

Kako prenosi Anadolija požar u Manavgatu došao je do naselja Karoz, a na nekim stambenim kućama zabilježana je velika materijalna šteta.  

Neki vlasnici brodova ponudili su se da prime evakuisane čijim domovima se vatra sve više približava.

Vatrogasnim ekipama problem pravi i jak vjetar koji dodatno razbuktava vatru.

Ljetovališta trenutno nisu ugrožena, ali kako javljaju lokalni mediji u pojedinim hotelima nema struje ni vode.

 

 

Požari u Turskoj
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.