open-navfaktor-logo
search
Kalifornija
Požar izazvan vatrometom na zabavi na kojoj je otkriven spol budućeg djeteta
Vatromet na zabavi koja je otkrila spol budućeg djeteta izazvao je požar u južnoj Kaliforniji koji je uništio 2.800 hektara i prisilio mnoge stanovnike da napuste svoje domove, objavila je u nedjelju vatrogasna služba.
07.09.2020. u 09:15
get url
text

Više od 500 vatrogasaca i četiri helikoptera borilo se s plamenom istočno od San Bernardina, koji je započeo u subotu ujutro, saopćilo je kalifornijsko Ministarstvo za šumarstvo i zaštitu od požara (Cal Fire).

Stanovnicima nekoliko zajednica na tom području naređeno je da se evakuiraju.

- Požar El Dorado, u blizini Oak Glena u okrugu San Bernardino, uzrokovan je pirotehničkim uređajem koji stvara dim, a korišten je tokom zabave za otkrivanje spola - objavio je Cal Fire na Twitteru.

Zabave zbog otkrivanja spola održavaju se tokom trudnoće kako bi se otkrio spol očekivanog djeteta, ponekad najavljene vatrometom u ružičastom ili plavom dimu.

Uz vruće i suhe uslove, Kalifornija je ove godine pretrpjela posebno tešku požarnu sezonu, s više od 1,6 miliona hektara uništenih do sada, uključujući tri najveća požara u povijesti države, prenosi AFP.

FOTO: CALIFORNIA NATIONAL GUARD

U sjevernoj Kaliforniji više od 200 ljudi trebalo je avionom prebaciti na sigurno tokom vikenda nakon što ih je brzi šumski požar zarobio u blizini rezervoara Mammoth Pool sjeveroistočno od Fresna.

Požar koji je započeo u petak po strmim i surovim terenima, do sada se proširio na 45.500 hektara, prema podacima američke Šumarske službe, što ga čini jednim od najvećih požara.

Požar koji se brzo širio u blizini San Diega do sada se proširio na 10.000 hektara i uništio 11 građevina.

Rekordne temperature tokom trodnevnog vikenda pogoršale su ionako opasne požare i dodatno naglasile iscrpljene kalifornijske vatrogasce.

U ponedjeljak su za područje Los Angelesa prognozirane temperature koje dosežu više od 43 Celzija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.