open-navfaktor-logo
search
Diploma
Pozadina "afere": Ko, kako i zašto pokušava spriječiti Mehmedagićev reizbor na čelo OSA-e?
Deset dana kasnije nismo svjedočili reakciji Tužilaštva BiH, koju bi bilo logično očekivati ukoliko je diploma zaista sporna, već sinhoniziranoj medijskoj akciji kojom se "otkriće" SNSD-ovih i SP-ovih eksperata nastojalo prikazati kao "gotova stvar", a poništavanje diplome kao izvjestan epilog, uprkos činjenici da se radi tek o prvostepenom rješenju prosvjetne inspekcije tog bh. entiteta i da će konačnu riječ, ukoliko to bude potrebno, dati nadležni sud
16.08.2019. u 15:55
get url
text

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić ima nelegalno stečenu diplomu, koja će mu, pišu mediji u entitetu RS, biti oduzeta. Utvrđeno je to nekoliko mjeseci pred istek Mehmedagićevog mandata i mogućeg reizbora na tu poziciju.

Najprije se krajem juna Milorad Dodik obrušio na OSA-u, optužujući je za prikupljanje i analiziranje medijskog sadržaja, što je šef SNSD-a nekako uspio protumačiti kao prisluškivanje medija u BiH i regionu. Zatim su početkom jula zvaničnici SNSD-a uglas zagalamili kako neće podržati ponovni izbor Mehmedagića za direktora OSA-e. Redom su se sa tom najavom na odgovarajućim medijima smjenjivali SNSD-ovi jurišnici, od Staše Košarca, preko Dušanke Majkić pa sve do Sredoja Novića.

Nekoliko dana kasnije se, po nalogu državnog tužitelja Olega Čavke, glavni prosvjetni inspektor RS-a, kadar SNSD-a, zarovio u Mehmedagićevu dokumentaciju te je utvrdio navodne neregularnosti, zbog kojih je direktorica Inspektorata RS-a, kadar SNSD-ovog koalicionog partnera Socijalističke partije (SP), 5. augusta od Univerziteta za poslovne studije zatražila poništavanje diplome i njeno proglašavanje nevažećom u Službenom glasniku RS-a.

Deset dana kasnije nismo svjedočili reakciji Tužilaštva BiH, koju bi bilo logično očekivati ukoliko je diploma zaista sporna, već sinhoniziranoj medijskoj akciji kojom se "otkriće" SNSD-ovih i SP-ovih eksperata nastojalo prikazati kao "gotova stvar", a poništavanje diplome kao izvjestan epilog, uprkos činjenici da se radi tek o prvostepenom rješenju prosvjetne inspekcije tog bh. entiteta i da će konačnu riječ, ukoliko to bude potrebno, dati nadležni sud.

Teško se oduprijeti dojmu da je problematiziranje diplome zapravo uvertira za pokušaj eliminiranja Mehmedagića kao izvjesnog favorita za novi direktorski mandat u OSA-i, a taj je pokušaj kontinuitet sada već višegodišnjih nasrtaja na rad te Agencije i njenog rukovodstva, koji uglavnom dolaze iz istih centara u BiH i regionu.

Teren za kreiranje postojeće situacije pripreman je već mjesecima, a hronologija događaja ukazuje da strpljenje nije jedna od vrlina autora ovog scenarija.

Trinaestog marta je, podsjećanja radi, u javnosti odjeknula informacija o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske na vrbovanju selefija iz BiH, s ciljem diskreditiranja naše zemlje kao terorističkog uporišta. Među akterima afere, koju je razotkrila OSA, bili su visokorangirani politički dužnosnici, diplomate i osobe iz javnog života, svi direktno ili indirektno vezani za HDZ i SNSD, ali i za glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

Tadić je uspjela izdržati samo jedan dan. Već 14. marta je od Ministarstva sigurnosti BiH zatražila dostavljanje diploma svih rukovodećih službenika u Ministarstvu sigurnosti i sigurnosnim agencijama, među kojima je i OSA. U tom smo trenutku Tužilaštvu BiH dostavili upit da li je sličan zahtjev otišao i na adrese ostalih državnih ministarstava i institucija. Odgovor nikada nismo dobili.

Predmet je u svoje ruke uzeo državni tužitelj Oleg Čavka, isti onaj kojem iz nekog razloga nikako ne polazi za rukom da riješi predmet kupovine diploma, kojeg su u potpunosti rasvijetlili i dokumentirali novinari Žurnala. Upravo je Čavka, koji je ranije disciplinski kažnjavan zbog krivotvorenja, preuzeo i predmet "vrbovanje Selefija" i u oba slučaja je, sudeći prema izjavama svjedoka, svu energiju trošio na otkrivanje izvora informacija koji kompromitiraju pojedine političke zvaničnike i njihove partnere te srodnike njegove šefice, umjesto počinitelja krivičnih djela.

Cjelokupna slika postaje mnogo jasnija ukoliko se posmatra imajući u vidu ranije pokušaje diskreditiranja OSA-e i njenog rukovodstva, počevši od navodnog prisluškivanja zvaničnika Srbije, upakovanog u aferu "Ušće", koja je doživjela potpuni fijasko, krunisan krivotvorenjem zaključaka Komisije za nadzor nad radom OSA-e u režiji Nikole Špirića (SNSD). Istragom je utvrđeno da je dokument, na kojem je utemeljen pokušaj kreiranja afere, iz SOA-e iznio Dragan Savić, vozač bivšeg zamjenika direktora OSA-e Riste Zarića. Izvještaj protiv Savića je dostavljen Tužilaštvu BiH. Upit o epilogu istrage smo u nekoliko navrata dostavljali na adresu te institucije, ali odgovor nikada nismo dobili.

Nakon što je lažno optužena za prisluškivanje zvaničnika Republike Srbije, OSA je optužena, također lažno, i za prisluškivanje hrvatskih političara i biznismena. Uslijedila je posjeta direktora SOA-e Daniela Markića te je ustanovljeno da prisluškivanja nije bilo.

Neuspjeh u fabriciranju afera nije spriječio dio političkih elita, predvođenih Miloradom Dodikom i šefom HDZ-a Draganom Čovićem, da OSA-u i njeno rukovodstvo optužuju za "neprijateljsko djelovanje", koje se u javnosti zaista i tumači kao "neprijateljsko", ali ne prema nekom entitetu, narodu, političkoj opciji ili instituciji već strukturama i osobama čije nezakonite aktivnosti ta Agencija, u skladu sa svojim nadležnostima i kapacitetima, dokumentira.

Problematiziranje diplome direktora OSA-e, evidentno je, predstavlja novi pokušaj njegove diskreditacije s ciljem sprječavanja reizbora na tu poziciju te "instaliranja" podobnog kandidata spremnog na politički uvjetovan angažman na čelu Agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.