open-navfaktor-logo
search
Okončala posjetu BiH
Power: Dodik je stvorio klimu tenzija koja može dovesti do eskalacije
Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power večeras je okončala posjetu Bosni i Hercegovini, te na pres-konferenciji u Zemaljskom muzeju istakla da će Sjedinjene Države nastaviti pružati svoju podršku nezavisnim uredima za borbu protiv korupcije kako bi iskorijenili korupciju koja “divlja” u cijeloj Bosni i Hercegovini.
21.01.2022. u 20:05
get url
text

- Investirat ćemo u slobodnije okruženje za medije koji će govoriti istinu i otkrivati loša djela. Ulagat ćemo u diverzifikaciju privrede u BiH i u čistu energiju. Radit ćemo kako bi BiH postala sljedeća turistička destinacija u Evropi, mjesto gdje se može skijati, planinariti, ići na rafting, jesti ćevape bilo da su banjalučki ili da su sarajevski – poručila je Power.

Izrazila je mišljenje da građani BiH žele i zaslužuju demokratsku državu bez korupcije, bez etničkih tenzija.

Mladi lideri, javni službenici s kojima je jučer razgovarala kazali su joj koliko vole svoju zemlju, BiH, ali su otvoreno izrazili zabrinutost za njenu budućnost.

- Lideri u BiH pokušavaju da posiju podjele i nisu dovoljno fokusirani na izazove koje utiču na živote običnih građana, koji jednostavno žele da žive u slobodi, dostojanstvu i sigurnosti. Milorad Dodik posebno je stvorio klimu tenzija, klimu koja je ranjiva i koja može dovesti do rizika eskalacije. Imala sam iskren sastanak danas u Predsjedništvu BiH gdje sam naglasila važnost mira i opasnost secesionističke retorike - rekla je Power.

Kaže da je članovima Predsjedništva BiH prenijela šta joj je svaka mlada osoba kazala, a to je da je mladima dosta politike i da im je sve teže i teže da vide budućnost za sebe u zemlji koja se suočava sa toliko korupcije i podjela.

- Razgovarala sa svakim od članova Predsjedništva BiH. Pozvala sam ih da budu oni koji rješavaju probleme, a ne koji će stvarati probleme i pogoršavati ih. Razgovarali smo o potrebi za jedinstvom i stabilnošću da bi se vodio put ka ekonomskom razvoju i rastu – navela je Power.

Smatra da spominjanje rata čini situaciju veoma teškom da se privuku investicije od međunarodne zajednice i da će biti teško u takvoj situaciji da se izgradi jaka, održiva ekonomija koja će stvarati nova radna mjesta za mlade ljude.

- Konačno članovima Predsjedništva sam prenijela poruku koju me je zamolio da prenesem predsjednik SAD-a Joe Biden a to je da mi, SAD stojimo uz sve ljude u BiH i želimo da radimo s njima da se oslobodi potencijal ove zemlje. U proteklih 26 godina SAD su bile uz građane BiH i dalje stojimo uz vas – kazala je Power.

VEZANI TEKST - Dodik odbio zajedničku fotografiju sa Power i Nelsonom, odšetao sa rukom u džepu

Navela je da se sa sankcijama za korupciju ne namjerava stati, te da će ih biti i u narednom periodu.

Podvukla je da USAID sankcije izrečene Miloradu Dodiku shvata krajnje ozbiljno.

- Mi odgovaramo američkim poreskim obveznicima i pomno pazimo s kime sarađujemo u Bosni i Hercegovini te da i oni koji dobijaju sredstva USAID-a odgovorno raspolažu tim novcem. Sigurno nećemo dozvoliti da naša sredstva završe kod osoba koje su povezane s korupcijom ili koji rade na destabilizaciji države – dodala je Power.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.