open-navfaktor-logo
search
Razgovori u Briselu
Povratci ilegalnih migranata ostaju prioritet BiH, uskoro operativan novac EU-a za deportacije većih grupa
Evropska unija pozitivno je ocjenila započete procese od strane Bosne i Hercegovine na deportaciji migranata u zemlje porijekla, kao i ukupnu saradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH u upravljanju migracijama.
15.09.2022. u 16:20
get url
text
Sastanak u Briselu

O ovim pitanjima danas su u Briselu sa zvaničnicima EU razgovarali predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Saša Kecman i zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Mirsad Buzar.

Tokom sastanka sa šefom Odjela za BiH i Kosovo Vassilisom Maragosom i šefom Odjela za podršku migracijama u Direktoratu za politiku susjedstva i proširenje (DG NEAR) Franciscoom Gazteluom razgovarano je o trenutnoj situaciji u upravljanju migracijama i budućoj saradnji u ovoj oblasti.

- Istaknuto je da povratci ilegalnih migranata ostaju prioritet BiH ali i EU. Uskoro se očekuje da će finansijska sredstva EU za ovu namjenu biti operativna kako bi se mogle realizovati deportacije i većih grupa migranata.

Istaknuto je da Službu za poslove sa strancima BiH treba dodatno kadrovski ojačati, a za organizaciju deportaciju većih grupa treba proširiti i kapacitete Imigracionog centra. Također, razgovarano je i o realizaciji započetih procesa za uspostavu kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om te saradnji sa FRONTEX-om - saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Sastancima u Briselu prisustvovali su i predstavnici direkcija Evropske komisije za unutrašnje poslove i humanitarnu pomoć.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.