- Naprotiv, trebalo bi da NSRS, kao niži nivo vlasti, prije svake sjednice svoje materijale dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH na mišljenje o usklađenosti s ustavnim sistemom i zakonima BiH, jer nam praksa, posebno zadnjih nekoliko mjeseci pokazuje da NSRS pokušava oteti državne ingerencije - kazao je Zvizdić.

Osim toga, dodao je on, pravni sistem svake države funkcionira po principu usaglašenosti akata niže pravne snage s aktima više pravne snage.

- Dakle, svi entitetski propisi moraju biti u skladu s državnim aktima i zbog toga je za pravni sistem BiH mnogo važnije da li su entitetski akti u skladu s državnim propisima, nego obrnuto - navodi Zvizdić.

Dodaje da državni organi imaju pravo donositi sopstvene propise po ustavnim i poslovničkim procedurama, bez obzira da li se to sviđa entitetima ili ne.

S druge strane, ako entiteti usvoje propis suprotan Ustavu BiH on će biti ništavan i bez pravne valjanosti - istaknuo je Zvizdić.

- Što se tiče mojih očekivanja o sutrašnjem prisustvu zastupnika iz RS-a sjednici Zastupničkog doma, mogu reći da ja mislim da je to samo taktički, ali ne i iskren potez - naveo je predsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta, odgovarajući na pitanje očekuje li da sjednici sutra prisustvuju zastupnici iz RS-a.

Po njegovim riječima, povratak nije baziran na želji da se počne ozbiljno raditi na usvajanju akata i zakona "koji će nam omogućiti ubrzan put ka evropskim integracijama, dobijanje kandidatskog statusa, jači ekonomski razvoj, nove investicije, stvarnu vladavinu prava, ostanak mladih ljudi itd."

- Povratak je "apaurinska" poruka za međunarodnu zajednicu i uzrokovan je strahom od daljih sankcija. To nije povratak da bi se vrijedno radilo i da bi se usvajali zakoni koji poštuju demokratske principe i kojima bi se zakonodavstvo BiH uskladilo s pravnom stečevinom EU. Riječ je o formalnom, a ne suštinskom povratku i vrlo brzo ćemo svjedočiti tome - zaključio je Zvizdić.