Otvaranje u subotu

Povodom ramazana: "Islam i život muslimana u Evropi" na fotografijama Adisa Tanovića

Objavljeno: 15.05.2019. u 11:36

Izložba će, pored fotografija, sadržavati i brojne tekstove o životu muslimana u nekoliko evropskih zemalja, kao i statističke podatke

FOTO: ADIS TANOVIĆ

"Islam i život muslimana u Evropi" naziv je izložbe fotografija autora Adisa Tanovića koja će povodom mjeseca ramazana biti postavljena u Gazi Husrev-begovom hanikahu. Zvanično otvaranje izložbe najavljeno je za subotu, 18. maja, u 14 sati.

Izložba će, pored fotografija, sadržavati i brojne tekstove o životu muslimana u Grčkoj (Atina, Solun, Seres, Janina, Verija, Trikala), Albaniji (Tirana, Elbasan, Skadar, Vlora, Berat, Gjirokastra), Mađarskoj (Pečuh, Šiofok, Sigetvar), Bugarskoj (Šumen, Sofija, Plovdiv, Vidin), Rumuniji (Konstanca, Medgidia, Tulcea), Portugalu (Lisabon, Sintra), Španiji (Sevilja, Granada, Kordoba, Badajoz, Zaragoza, Toledo) i Makedoniji (Tetovo, Skoplje, Bitolj…).

Također, bit će prezentirani statistički podaci o broju muslimana u ovim zemljama, njihovima pravima i zanimanjima, intervjui sa imamima ili uposlenicima islamskih zajednica ovih država, kustosima muzeja, lokalnim vodičima... Bit će predstavljena i brojna kulturna, umjetnička, arhitektonska i naučna dostignuća u periodu od 8. do 19 stoljeća.

Jedan dio izložbe bit će posvećen Bosni i Hercegovini, odnosno Sarajevu, Mostaru, Jajcu, Trebinju, Počitelju..., dolasku islama na naše prostore, te bogatom osmanskom kulturnom naslijeđu u našoj zemlji.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije