Među okupljenim ispred Vijećnice bio je i ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin te brojni predstavnici ambasade, turskih institucija i građani.

U Turskoj i u brojnim državama u svijetu danas su održani prigodni programi u povodu godišnjice pokušaja puča u Turskoj.

U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama Balkana, također je brojnim aktivnostima i sadržajima odata počast šehidima koji su dali živote u noći 15. jula 2016.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj do kojeg je došlo u noći 15. jula 2016. godine, na današnji dan prije šest godina.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.