open-navfaktor-logo
search
Dan grada
Povodom 6. aprila delegacije položile cvijeće na mezarju Kovači: Sarajevo je grad heroj
Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje na Šehidskom mezarju Kovači i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine.
06.04.2023. u 10:57
get url
text

FOTO: AA

Vijenac su položili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić, a zatim i delegacije Grada Sarajeva, na čelu sa gradonačelnicom Benjaminom Karić, te delegacije drugih institucija i nevladinih organizacija.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić čestitala je građanima 6. april, podsjetivši na stihove pjesme "Sarajevo će biti, sve drugo će proći", koji su obilježili početak opsade Sarajeva 1992.

- Preživjeli smo najdužu i najtežu opsadu u historiji modernog ratovanja. Borimo se danas da naše Sarajevo i BiH budu grad i država u kojem će sretno živjeti svi naši sugrađani. Mi znamo kako je kada je najteže. Upravo smo odali počast svima onima koji su dali svoje živote kako bi mi danas ovdje slobodno, mirno dočekivali naš Dan grada. Svima onima koji negiraju genocid, koji negiraju naš grad, koji ne vide Sarajevo kao svoj glavni grad želim poručiti da neće uspjeti.

Sarajevo je grad heroj, grad prkosa, Sarajevo je grad hrabrih, obrazovanih, dobrih ljudi. Sarajevo je grad mladosti i mi ćemo gaziti snažno u bolju budućnost. Sigurna sam da će nove generacije koje dolaze biti dovoljno snažne i hrabre, da sve ono što su im njihovi stari ostavili u amanet i nastave - poručila je Karić.

FOTO: AA

Potpredsjednik entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Igor Stojanović kazao je da je 6. april najznačajniji datum u historiji Sarajeva po više osnova koji se, kako je kazao, nikada ne smije prestati obilježavati.

- To je podsjećanje na prošlost, ali u svakom slučaju i na budućnost. Kako da se odnosimo prema našoj budućnosti ako nemamo pravi odnos prema historiji. Sigurno je da nas niko neće poštovati. To se možda i u ovoj situaciji dešava i u našem okruženju, ali i kada je u pitanju međunarodna zajednica i svi drugi faktori. Zbog toga vrijednostima koje su najvažniji sinovi grada Sarajeva ostavili u prošlosti morat ćemo se vratiti kako bi nas i drugi počeli uvažavati. Moramo im poručiti za šta su se svi naši ljudi borili kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u ratu 1992-1995. - rekao je Stojanović.

Ranije danas cvijeće je položeno i ispred Vječne vatre, spomenika žrtvama Drugog svjetskog rata.

Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva. Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma, ksenofobije i mržnje prema drugom i drugačijem.

To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata.

Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.