open-navfaktor-logo
search
Skupština TK
Povjereništvo SDP-a u Tuzli traži od dvojice zastupnika da vrate mandate stranci
SDP BiH ne učestvuje u vlasti u Tuzlanskom kantonu i nije dio skupštinske većine. Klub zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona do danas je djelovao, a i od danas će djelovati kao konstruktivna opozicija, navodi se
12.07.2019. u 16:41
get url
text

Povjereništvo Kantonalnog odbora SDP Tuzla oglasilo se saopćenjem za javnost nakon današnje sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona. 

Povjereništvo je do u detalj pratilo današnju sjednicu pa su tako mnogo pažnje posvetili i izvještavanju medija sa sjednice.

-Danas su gotovo svi mediji, skoro svaki sat, objavljivali informacije i odluke sa nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona u kojima su preovladavale informacije da je, između ostalog, i dio SDP-a u skupštinskoj većini - navode na početku saopćenja. 

Povjereništvo Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzlanskog kantona u svom saopćenju objašnjava odnos sa zastupnicima, članovima SDP-a, koji su se pridružili skupštinskoj većini. 

-SDP BiH ne učestvuje u vlasti u Tuzlanskom kantonu i nije dio skupštinske većine. Klub zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona do danas je djelovao, a i od danas će djelovati kao konstruktivna opozicija.

Klub  nastavlja sa radom u skladu sa Statutom SDP-a BiH, sa odlukama Kongresa i Glavnog odbora SDP-a BiH, u kapacitetu od osam zastupnika.

Na današnjem nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine TK, dva su zastupnika iz Kluba SDP BiH u Skupštini Tuzlanskog kantona, Žarko Vujović i Husein Tokić, u privatnoj režiji njih dvojice i njihovih mentora, a ne ispred SDP-a, zbog samo njima znanih razloga podržali novu uspostavljenu skupštinsku većinu, čime su samo potvrdili naše ranije sumnje o njihovom interesnom dogovaranju sa SDA i nestatutarnom političkom djelovanju.

Zbog ovakvih odluka su nedavno i raspušteni organi Kantonalne organizacije SDP BiH Tuzla.

Navedena dva zastupnikasu zbog nestatutarnog djelovanja u Skupštini TK danas isključeni iz sastava Kluba SDP-a BiH u Skupštini TK.

Pokrenuta je hitna procedura za njihovo isključenje iz članstva SDP-a BiH koja je u nadležnosti Povjereništva Kantonalne organizacije SDP-a BiH Tuzlanskog kantona.

Narednih dana SDP će i zvanično tražiti od zastupnika Žarka Vujovića i Huseina Tokića da, ako imaju imalo morala, vrate mandate SDP-u, jer su ih dobili preko SDP-ove liste kandidata. Nakon njihovog očitovanja po tom pitanju i ishoda kakva će njihova odluka biti, SDP BiH će donijeti konačan stav - navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.