open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Povjereništvo KO SDP-a Tuzla: U SDA-ovoj Vladi nema ministra Hrvata
Ukoliko ne reagiraju, mi ćemo u skladu s našim nadležnostima pokrenuti demokratske mehanizme kako bi TK funkcionirao u skladu s Ustavom i Zakonom, poručili su iz KO SDPBiH Tuzla
29.07.2019. u 13:55
get url
text

Povjereništvo Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Tuzla i Klub zastupnika SDPBiH u Skupštini Tuzlanskog kantona osuđuje nepoštivanje Ustava TK i Zakona o Vladi TK.

Imajući u vidu da u SDA-ovoj Vladi TK nema niti jednog ministra iz reda hrvatskog naroda, a što je propisano Ustavom i Zakonom, smatramo da ovakvo kršenje u pogledu zastupljenosti konstitutivnih naroda ide direktno na ruku rušiteljima Bosne i Hercegovine i onima koji svaku sličnu priliku koriste da pokažu kako je ovakva BiH nemoguća, saopćeno je iz Press službe KO SDPBiH Tuzla.

Ova stranka je mišljenja da "rukovodstvo Skupštine TK, koje je također izabrano na nelegalan i neustavan način, moralo je reagirati kada im je mandatar ponudio sastav Vlade TK i tražiti poštivanje Ustava i Zakona".

- S obzirom na to da do sada nisu reagirali, mi ih pozivamo da to učine i ne dozvole da, pored svih drugih mana i propusta ove SDA-ove parlamentarne većine, ne dozvole kršenje Ustava i Zakona. Ukoliko ne reagiraju, mi ćemo u skladu s našim nadležnostima pokrenuti demokratske mehanizme kako bi TK funkcionirao u skladu s Ustavom i Zakonom - poručili su iz KO SDPBiH Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.