open-navfaktor-logo
search
Pokrenuta istraga
Poverljivi dokumenti britanskog Ministarstva odbrane pronađeni na autobuskoj stanici
Povjerljivi dokumenti Ministarstva obrane Velike Britanije, koji sadrže detalje o vojnom razaraču HMS Defenderu i britanskoj vojsci pronađeni su na autobuskoj stanici u Kentu.
27.06.2021. u 09:44
get url
text
HMS Defender

Jedan set dokumenata govori o vjerovatnoj reakciji Rusije na prolazak broda kroz ukrajinske vode s obale Krima u srijedu, piše BBC.

Drugi "detalj" planira moguće vojno prisustvo Velike Britanije u Afganistanu nakon završetka tamošnje NATO operacije pod vodstvom SAD-a.

Vlada je rekla da je pokrenuta istraga.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane rekao je da je zaposlenik prijavio gubitak "osjetljivih odbrambenih papira".

- Bilo bi neprimjereno dalje komentirati - dodao je.

Dokumenti od skoro 50 stranica pronađeni su u pokisloj gomili iza autobuske stanice u Kentu u utorak rano ujutro.

Osoba, koja želi ostati anonimna, kontaktirala je BBC kada je shvatila osjetljivu prirodu sadržaja.

BBC vjeruje da dokumenti, koji uključuju e-mail i PowerPoint prezentacije, potiču iz ureda visokog zvaničnika u Ministarstvu odbrane.

Dokumenti koji se odnose na razarač kraljevske mornarice Type 45, HMS Defender, pokazuju da je misija koju je Ministarstvo odbrane opisalo kao "nevin prolaz kroz ukrajinske teritorijalne vode", sa pokrivenim oružjem i brodskim helikopterom uskladištenim u svom hangaru, izvedena u očekivanju da bi Rusija mogla agresivno odgovoriti.

U srijedu je više od 20 ruskih aviona i dva broda obalske straže "zasjenilo" ratni brod dok je plovio oko 19 kilometara od obale Krima.

Moskovsko ministarstvo odbrane reklo je da je patrolni brod ispalio hice upozorenja na put razarača, ali je vlada Velike Britanije negirala da je bilo ikakvih hitaca upozorenja.

Misija, nazvana "Op Ditroite", bila je predmet rasprava na visokom nivou već u ponedjeljak, pokazuju dokumenti, a službenici spekuliraju o reakciji Rusije ako bi HMS Defender doplovio blizu Krima.

BBC je prenio još neke detalje iz pronađenih dokumenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.