open-navfaktor-logo
search
Ibrahim Spahić
Povelju Kulina bana uvrstiti na listu svjetske baštine
Spahić najavio da će inicijativu za upis Povelje Kulina bana na Tentativnu listu uputiti Državnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-om.
29.08.2018. u 19:51
get url
text

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić uputio je čestitku svim građanima i institucijama u BiH koje obilježavaju 29. august 1189. - Dan Povelje Kulina bana.

Spahić je rekao da je vrijeme da se Povelja Kulina bana slavi kao izuzetan historijski bosanskohercegovački i evropski praznik političke, kulturne i trgovačke diplomacije, te najavio da će uputiti Državnoj komisiji za saradnju sa UNESCO-om prijedlog da Povelja Kulin bana uđe na Tentativnu listu za nominaciju za Svjetsku listu baštine UNESCO-a.

Odao je lično priznanje Forumu građana Zenice koje na dostojanstven način decenijama slavi Povelju Kulina bana i istakao da je ponosan što je s tim forumom osnovao prvu fondaciju Kulina bana u BiH.

- Prirodno je da zajedno s Dubrovnikom već naredne godine, pod pokroviteljstvom novoizabranog Evropskog parlamenta, organizujemo obilježavanje 830 godišnjice Povelje Kulin bana i da 29. august bude u kalendaru značajnih događaja i ličnosti ne samo u BiH, već i u kalendaru povijesti svijeta - izjavio je Spahić, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.