open-navfaktor-logo
search
Naučna Konferencija
Povelja Kulina bana svjedočanstvo o postojanosti BiH
Edin Mutapčić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, kazao je da svi negatori državnosti BiH ne mogu, zbog Kulina bana, negirati granice naše zemlje
20.12.2019. u 20:31
get url
text

Na Pravnom fakultetu u Tuzli zvanično je počela naučna konferencija "830 godina Povelje bana Kulina".

- U hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine vrlo je važno govoriti o vremenu kada je nastao prvi diplomatski dokument srednjovjekovne bosanske države. To je jedan od najznačajnijih dokumenata na ovom južnoslavenskom prostoru. Znamo da se jedan primjerak Povelje nalazi i u Sankt Peterburgu i kada je zatražen da nam se ustupi, Ruska Federacija je konstatovala da je to dio i njihove historije - rekao je profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli Edin Mutapčić.

Mutapčić otvoreno kaže da svi negatori državnosti BiH ne mogu zbog Kulina bana negirati granice naše zemlje.

- To je jedan "međaš" preko kojeg se ne može preći. Moram naglasiti da mi nakon 30 godina u BiH ovakvim naučnim skupom uzdižemo Povelju Kulina bana koja svjedoči o temeljima BiH - ističe profesor Mutapčić.

Za Kulina bana vezan je identitet Bosne i Hercegovine, istaknuo je profesor Sakib Softić.

- Kulin ban je u vrijeme svog vladanja Bosnom i Hercegovinom izdao mnogo pravnih dokumenata koji su svjedočanstvo o postojanosti državnosti. Sjećanjem na Kulina bana jačamo svoj bosanski identitet i državu BiH – istakao je Sakib Softić, profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Tokom otvorenja konferencije, profesorica Dženeta Omerdić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli kazala je da je Povelja Kulina bana izuzetno važna za BiH.

- Tim dokumentom potvrđena je državna struktura i organizacija srednjovjekovne BiH. Tim dokumentom nedvosmisleno se pokazalo da je tadašnji suvereni vladar apsolutno kontrolisao svoju teritoriju te je bio u stanju da zaključuje diplomatske odnose sa susjednim državama - kaže Omerdić.

Zvaničnom otvorenju konferencije prisustvovali su i rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić te gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

- Naše je samo da pokažemo istinu i ovakve dokumente. Da pokažemo naše veliko historijsko i kulturno nasljeđe. Ako ga ne budemo čuvali možemo izgubiti veoma mnogo. Zato su veoma važne ovakve naučne konferencije koje svjedoče o historiji Bosne i Hercegovine – istaknuo je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Naučna konferencija "830 godina Povelje bana Kulina" bit će nastavljena i sutra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.