open-navfaktor-logo
search
Odlična vijest
Povećanje najnižih penzija u Federaciji ponovo u januaru
Stvorili su se uvjeti da se u januaru povećaju najniže penzije u FBiH, a koje se isplaćuju u februaru, međutim konačnu riječ će dati Vlada FBiH, govori Krnjić
09.10.2018. u 14:14
get url
text

Prema dosadašnjoj boljoj uplati doprinosa, povećanju društveno-domaćeg proizvoda (BDP) Zijad Krnjić, direktor
Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, za Faktor je najavio da je za očekivati povećanje najnižih penzija u januaru 2019. godine. Dodaje da potom 15. aprila slijedi usklađivanje penzija, odnosno, novo povećanje za sve penzionere.

Porast BDP-a od tri do 3,5 posto

- Imamo u planu odmah iza Nove godine vanredno povećati minimalne penzije, tačnije januarske, koje se isplaćuju u februaru, a potom povećati sve penzije usklađivanjem u aprilu. Podsjećanja radi, usklađivanje svake godine 15. aprila je uneseno u novi Zakon o PIO-u. Zaista je prema sadašnjim pokazateljima realno očekivati najprije povećanje najnižih penzija koje sada iznose 348 KM, ali konačnu riječ o tome će dati Federalna vlada - govori nam Krnjić.

Povećanje minimalnih penzija bi trebalo da se uskladi prema rastu BDP-a (bruto domaćeg proizvoda).

- Porast BDP-a je, koliko je meni poznato, tri ili 3,5 posto. Ali Vlada će odlučiti u skladu s zakonom o visini porasta BDP-a, takav je zakon - govori nam Krnjić.

Za povećanje će se potrošiti 105 miliona KM

Upitali smo ga koliko sada iznosi deficit Fonda PIO.

- Sadašnji deficit Fonda PIO je spao na 80 miliona KM, a u oktobru 2016. godine je iznosio 229 miliona KM! U međuvremenu uz sva povećanja penzija, usklađivanja, deficit je smanjen za 150 miliona KM. Tako da finansijska situacija je sasvim stabilna. Povećanom uplatom doprinosa, smanjivao se deficit, povećanjem prihoda. Mi ćemo u ovoj godini potrošiti 105 miliona KM više za povećanja, i opet smanjiti deficit. Moram reći da su prihodi za nekih 200 miliona veći nego 2017. godine - rekao nam je Krnjić.

U Federaciji Bosne i Hercegovine sada je 413.419 penzionera. Najniže penzije su 348 KM, zagarantovane 450 KM, prosječne 401 KM, a najviše 2.174 KM. Od ukupnog broja penzionera, oko 60 posto ih je sa minimalnim penzijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.