open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Povećane plaće u jedinicama lokalnih samouprava u RS-u
Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS-a i Lejla Rešić, ministrica uprave i lokalne samouprave uz saglasnost Vlade RS-a zaključili su izmjene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave.
05.03.2020. u 11:03
get url
text

Ugovor je potpisan danas i bit će na snazi narednih godinu dana. Sindikat uprave RS-a, kako se navodi u saopćenju Sindikata, jedini je legitimni potpisnik osnovnog teksta PKU i njegovih izmjena i dopuna koje su registrovane u nadležnom Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite.

Zahtjevi Sindikata između ostalog su se odnosili na uvećanje cijene rada za zaposlene u jedinicama lokalnih samouprava u rasponu od 110 do 145 KM (dosadašnji raspon je bio 100-135 KM) kao i usklađivanje platnih koeficijenta zbog povećanja najniže zagrantovane plaće u RS-u.

Samo uvećanje najnižeg koeficijenta izazvalo je uvećanje svih ostalih koeficijenata kroz platne grupe. Predjsednik Marić je rekao da je zadovoljan sa završetkom pregovora te da su svemu ovome prethodile iscrpne analize gradskih odnosno općinskih budžeta i razgovora sa gradonačelnicima odnosno načelnicima u JLS, nakon čega su u pregovorima sa Vladom RS-a došli do ovog povećanja plata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.