open-navfaktor-logo
search
Sporazum
Povećane plaće u javnom sektoru u RS-u
Plaće za maj za 54.118 radnika u javnom sektoru u RS-u bit će veće za 10 posto. Rezulat je to sporazuma koji su potpisali ministri u Vladi RS-a sa granskim sindikatima.
06.06.2022. u 15:05
get url
text

Potpisani sporazum realizovat će se u tri faze, pa će uz povećanje junske plate, radnicima u javnom sektoru plaća, kroz izmjene koeficijenata biti dodatno povećana za 100 KM u avgustu. Treća faza sporazuma realizovat će se od 1. januara, za one radnike sa najnižim primanjima, tako da će se kroz izmjenu koeficijenata plaće uvećati radnicima čije je osnovno primanje ispod prosjeka dodatno za pet posto.

Ovo je saopćila ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a Senka Jujić, navodeći još jednu bitnu činjenicu.

- Potpisivanjem sporazuma sindikati odustaju od zahtjeva za interpelaciju, a bit će imenovana i interresorna radna grupa koja će pratiti sprovođenje sporazuma - rekla je Jujić.

Iako Sindikat uprave ovo predstavlja kao veliku pobjedu, činjenica je da ovim povećanjem nije ispunjena suština njihovog zahtjeva koja se odnosila na posebno iskazivanje toplog obroka i regresa na šta je i Narodna skupština svojim zaključkom obavezala Vladu koja stav NSRS-a nije poštovala znog čega je Sindikat uprave podnio zahtjev za interpelaciju, piše N1.

Božo Marić, predsjednik ove sindikalne organizacije, ranije je optuživao Savez sindikata RS-a koji vodi Ranka Mišić da predstavljaju 17. ministarstvo u Vladi, jer pristaju na vanredno uvećanje plata za 10 posto, bez iskazivanja toplog obroka i regresa, iako su i predstavnici granskih sindikata koja djeluju u okviru Saveza sindikata tvrdili kako nastavljaju insistirati na toplom obroku i regresu u narednom periodu.

Upitan da ovo prokomentariše Marić danas kaže kako je upravo njihova interpelacija izrodila rješenje koje vidi kao povoljno za radnike, a koje je rezultat sastanka sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom koji je trajao pet i po sati.

Marić je iznio i interesantnu računicu o socijalnoj pravdi koja se postiže povećanjem od 100 KM koje je najavljeno u avgustu.

- To znači da će čistačica u zgradi Vlade dobiti povećanje 18 posto, a pomoćnik ministra tri posto. Mislim da je time ispunjena socijalna pravda da oni koji imaju najniža primanja procentualno imaju i najveće uvećanje - rekao je Marić.

Na njegov odgovor na pitanje o 17. ministarstvu i navode o satima pregovaranja burno je reagovao predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić koji inače djeluje u okviru Saveza sindikata RS-a, čiji rad često kritikuje Božo Marić.

Uprkos tvrdnjama Marića, Gnjatić je istakao kako radnici danas potpisanim sporazumom nisu dobili topli obrok i regres, te kako je riječ samo o promjeni koeficijenata. Da su se sindikalci odrekli prava na topli obrok i regres uime svih radnika stoji i u petom članu potpisanog sporazuma:

- Predstavnici reprezentativnih sindikata, zbog činjenice da ne bi došlo do ugrožavanja važećeg sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom, potpisivanjem ovog sporazuma odustaju od zahtjeva za vraćanje prava i posebno iskazivanje toplog obroka i regresa za zaposlene u javnom sektoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.