open-navfaktor-logo
search
Zbog nevremena
Povećana prodaja flaširane vode, iz Vodovoda u Sarajevu poručuju da je voda iz slavine ispravna za piće
Zbog trenutne situacije u Kantonu Sarajevo, uzrokovane olujnim nevremenom, koje je protekle noći pogodilo ovo područje, u tržnim centrima povećana je kupovina flaširane vode.
05.11.2021. u 14:42
get url
text

Razlog je, kako građani kažu, taj što se mnogi, zbog obilnih poplava, boje piti vodu iz slavine jer sumnjaju u njenu ispravnost.

No, dispečeri u KJKP Vodovod i kanalizacija ističu kako takvim sumnjama nema mjesta, jer nadležne službe ovog preduzeća svakodnevno vrše fizičko-hemijske i mikrobiološke analize ispravnosti vode za piće.    

- Voda u svim izvorištima, koja su pod kontrolom KJKP Vodovod i kanalizacija, u potpunosti je ispravna za piće. Što se tiče alternativnih, seoskih izvorišta, za to ne možemo garantirati, jer oni nisu pod našom kontrolom – kazao je dispečer u KJKP Vodovod i kanalizacija.   

Iz ovog preduzeća navode da, u cilju osiguranja zdravstvene ispravnosti vode u poplavljenim područjima, održavaju vodovodni sistem pod pritiskom tako da terenska voda ne može ući u vodovodne instalacije.

- Danas su uzeti kontrolni uzorci vode iz objekata u poplavljenim područjima, analize su u toku, a prema rezultatima do sada analiziranih parametara i na osnovu iskustava u prethodnim sličnim situacijama, ne očekujemo bilo kakve probleme u vezi s kvalitetom vode. Građani će biti obaviješteni ukoliko na osnovu stanja na terenu ili rezultata analiza uzoraka vode dođe do sumnje u zdravstvenu ispravnost vode - navode iz VIK-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.