open-navfaktor-logo
search
Podaci MUP-a
Povećan broj napada na policijske službenike u RS-u
Najviše napada bilo je prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira (13), a najčešće mjesto napada su bili trgovi i ulice (u 53,8 posto slučaja), podaci su MUPRS-a
10.06.2019. u 09:32
get url
text

U bh. entitetu Republika Srpska su u 2018. godini evidentirana 53 napada na policijske službenike, 18 više u odnosu na 2017. godinu, u kojima je jedan policijski službenik teže i 50 lakše povrijeđeno.

Najviše napada bilo je prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira (13), a najčešće mjesto napada su bili trgovi i ulice (u 53,8 posto slučaja), podaci su MUPRS-a.

Po starosnoj strukturi, najbrojniji napadači su lica od 18 do 30 godina (53,7 posto).

U periodu januar – april 2019. godine evidentirano je 15 napada na policijske službenike (za jedan napad više u odnosu na isti period 2018. godine) u kojima je jedan policajac smrtno stradao i 15 zadobilo lake tjelesne povrede.

Zadnji slučaj napada na pripadnika MUPRS-a dogodio se u Milićima, gdje je lišeno slobode lice inicijala B. S. (1960) iz te općine.

Nakon prijave da narušava javnog reda i mira u jednom ugostiteljskom objektu u Milićima, B. S. je uputio prijetnje, ispoljavajući agresivno ponašanje i prema policijskim službenicima.

- Prilikom lišenja slobode i preduzimanja svih zakonskih radnji, lice B. S. je fizički napalo jednog policijskog službenika koji je tom prilikom zadobio tjelesne povrede – saopćeno je danas iz Policijske uprave Zvornik

U toku proteklih pet mjeseci ove godine, Policijska uprava Zvornik je evidentirala jedan slučaj napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti te osuđuju svaki vid nasilničkog ponašanja i napada na policijce i pozivaju građane da se uzdrže od takvog ili sličnog ponašanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.