Povećane plaće policijskim službenicima u Kantonu Sarajevo

objavljeno: 06.02.2018. u 12:08

Policijski službenici u Kantonu Sarajevo imat će veće plaće, jer će osnovica za obračun od 1. januara ove godine biti 295 KM.

Tako je utvrđeno Sporazumom o osnovici za obračun plaća policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kojeg su danas potpisali premijer KS Elmedin Konaković i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Mirza Hadžiabdić.

Kako je istakao premijer Konaković, u skladu sa ranije potpisanim Kolektivnim ugovorom između Vlade i ovog sindikata, osnovica za obračun plaće policiji umjesto dosadašnjih 289,5 KM bit će 295 KM, tako da će svoju janurasku plaću policajci dobiti obračunatu s novom osnovicom.

-Vlada Kantona Sarajevo izražava zadovoljstvo, jer je uložila maksimalne napore da se poprave i unaprijede uslovi rada policije. Mnogo je investirano u opremu, osigurali smo i prijem novih ljudi, a posebno nam je drago što policija na terenu u mandatu ove Vlade ima već drugi put povećanje plaća - naglasio je premijer Konaković, nakon potpisivanja ovog sporazuma.

Predsjednik Hadžiabdić je uime članova Sindikata policije KS istakao zadovoljstvo odnosom i socijalnim dijalogom koji su postigli sa aktuelnom Vladom KS te iskazao očekivanja da će se sa ovakvom praksom nastaviti i u budućnosti.

-Očekujemo da ćemo vrlo brzo okončati i izradu određenih zakonskih i podzakonskih akata koja se tiču policije i državnih službenika i namještenika u našem ministarstvu - kazao je ovom prilikom Hadžiabdić.

Današnjem potpisivanju prisustvovao je ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić, saopćeno je iz Vlade KS.