Četvrtak, 04.06.2020.
h

Potvrđena optužnica protiv 11 osoba za zločine u Mostaru

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 bivših pripadnika Hvatskog vijeća obrane za zločine počinjene na području Mostara 1993. i 1994. godine.  

Za zločin protiv čovječnosti optuženi su Nedžad Ćorić, Jure Kordić, Dražen Lovrić, Dario Sušac, Nedžad Tinjak, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić, Marinko Šunjić i Slavko Golemac.

Optuženi su da su od jula 1993. do marta 1994. godine učestovali u širokom i sistematičnom napadu u okviru kojeg je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Mostara nezakonito uhapšeno i odvedeno u logor Vojno, gdje su držani u nehumanim uvjetima.

-Oni su svojim radnjama počinili ili na drugi način pomagali različitih oblika fizičkog, psihičkog i seksualnog nasilja, te doprinosili jačanju uvjeta u logoru koji su bili brutalni i ponižavajući - navodi se u optužnici.

Iz Tužilaštva je saopćeno da su svi optuženi bili pripadnici HVO-a, Prve bojne Druge Brigade i Kažnjeničke bojne.

-Cilj je bio zatočenje, zlostavljanje i progon bošnjačkoga civilnoga stanovništva sa teritorija planirane Hrvatske države Hereg Bosne - navodi se u optužnici.

U optužnici se navodi da je stotine muškaraca bošnjačke nacionalnosti izvođeno iz logora Heliodrom na prisilni rad, kao i da su civili nezakonito zatvarani u logor u mjesto Vojno, gdje su držani u ponižavajućim i nehumanim uvjetima u garaži i podrumu jedne kuće, izloženi tjelesnom i psihičkom zlostavljanju.

Optuženi su, prema navodim Državnog tužilaštva, znajući kakva je priroda takvog sistema i sa namjerom da ga unaprijede, svjesno učestovali u udruženom zločinačkom poduhvatu zajedno sa Markom Radićem, Draganom Šunjićem, Damirom Brekalo, Mirkom Vračevićem i drugima.

Sud BiH osudio je Radića na 21, Šunjića na 16, Brekala na 20, i Vračevića 12 godinu zatvora za zločine počinjene na području Mostara, piše Birn.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh