open-navfaktor-logo
search
Novac će biti vraćen
Potvrdio premijer Halilagić: Građani TK više neće plaćati "markicu" zdravstvenog osiguranja
Građani Tuzlanskog kantona (TK) ne treba da plaćaju premiju zdravstvenog osiguranja, takozvanu markicu, a za sve one koju su to već uradili Vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK će iznaći model povrata uplaćenih sredstava, kazao je danas premijer TK Irfan Halilagić, nakon završene sjednice Kolegija Vlade.
06.04.2023. u 15:52
get url
text

Naime, Vlada TK je na današnjoj sjednici Kolegija donijela stav kojim se podržava zaključak Skupštine TK te su Upravni odbor i menedžment ZZO-a zaduženi da pripreme i dostave u daljnju proceduru odgovarajuću odluku, koja se odnosi na korekciju visine učešća osiguranih lica u troškovima korištenja pojedinih vidova zdravstvene zaštite u osnovnom paketu zdravstvenih prava na području TK.

- To znači da Vlada TK, odnosno budžet kantona preuzima obavezu plaćanja premije osiguranja za građane. To je značajan prihod bez kojeg nismo htjeli ostaviti naš zdravstevni sektor, a u saradnji sa Zavodom ćemo u narednom periodu utvrditi na koji način će on ubuduće biti usmjeravan, a sve kako bi smo iz tih sredstava osigurali što veće benefite za naše sugrađane, odnosno korisnike zdravstvenih usluga. Ovakvo postupanje definirali smo i danas donesenim dokumentom na sjednici Kolegija - zaključio je premijer Halilagić.

Također, od nadležnih organa ZZO TK je zatraženo da sagledaju odgovarajući model povrata uplaćenih sredstava građanima, koji su već uplatili premiju osiguranja u trenutno važećem iznosu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.