open-navfaktor-logo
search
Komesar za budžet
Potvrdio Johannes Hahn: Proces proširenja EU neće biti stavljen na čekanje
Johannes Hahn, evropski komesar za budžet i administraciju na pitanje da li će proces proširenja EU biti na duže vrijeme odgođen zbog pandemije koronavirusa, rekao je da se dešava nešto "potpuno suprotno".
24.05.2020. u 20:14
get url
text

- Već prošlog mjeseca Vijeće je odlučilo otvoriti pristupne pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom unatoč krizi s koronavirusom. Reprogramiranjem finansijskih sredstava i dodatnim mjerama, poput ukidanja zabrane na izvoz medicinskih proizvoda, jasno pokazujemo kako Zapadni Balkan pripada Evropi. Stoga poručujem našim prijateljima s Balkana da nastave s reformama na njihovu putu prema EU - njihovi napori bit će priznati. Integracija Zapadnog Balkana u EU je proces koji se zasniva na zaslugama i kao takav je u istinskom interesu EU-a. Radi se o "izvozu stabilnosti umjesto uvoza nestabilnosti", rekao je Hahn u intervjuu za Express.hr.

O iskustvima u borbi s pandemijom Hahn je rekao da je ova situacija "zaista je promijenila mnogo toga".

- Prije svega, još jednom se pokazalo kako 'soliranje', kada je riječ o nacionalnim naporima u borbi s virusom, nije dovoljno. Odgovor na ovu krizu bez presedana jest jača Europa, a ne izolirane države. Istina je kako su na samom početku krize neke od država članica pokušavale djelovati samostalno, ali su jako brzo uvidjele da virus ne poznaje granice. Stoga, nijedna članica EU ne može iznjedriti rješenje za ovu krizu samostalno - uspjeh mogu donijeti isključivo suradnja i solidarnost u okviru Unije. Ova kriza također je potvrdila ono o čemu neki od nas govore već dulje - moramo biti strateški neovisni. Ali ovo se ne smije shvatiti kao poziv na podizanje trgovinskih barijera i izgradnju Europe kao utvrde. Naprotiv, to znači da smo svi mi zagovornici pravične i na pravilima temeljene trgovine i multilateralizma - rekao je, između ostalog, Hahn.

Rekao je i da "ova kriza ne smije poslužiti vladama kao izgovor za zlouporabu situacije i nametanje neproporcionalnih mjera.

- Ideja da se mobilni uređaji upotrebljavaju kao sredstvo kontrole širenja virusa može biti jako koristan alat. U EU smo itekako svjesni zadiranja u privatnost. Upravo zbog toga vodimo računa o važnosti zaštite podataka, kao i o tome da se podaci koriste isključivo u svrhu praćenja ljudi koji su potencijalno bili u bliskom kontaktu s nositeljem virusa. Međutim, ova mjera je vjerojatno neophodna ako želimo ponovno otvoriti granice u trenutku kad je virus i dalje prisutan - rekao je Hahn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.