open-navfaktor-logo
search
Pozitivno 17 zaposlenih
Potvrdio direktor Jusufović: UKC Tuzla dobio zaštitnu opremu, ljekarima zabranjena privatna praksa
Tuzlanski kanton bilježi veliki rast oboljelih od koronavirusa, a Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla u petak je dobio potrebnu opremu da odgovori na sve zadatke. Zaliha zaštitne opreme bila je pri kraju, ali je izbjegnut dramatičan scenarij.
29.06.2020. u 16:03
get url
text
Direktor UKC-a Tuzla dr. Vahid Jusufović

UKC Tuzla dobio je potrebnu zaštitnu medicinsku opremu zahvaljujući Kantonalnom štabu civilne zaštite Tuzlanskog kantona, potvrdio je za Faktor direktor UKC-a dr. Vahid Jusufović.

- Imamo solidnu zalihu u ovom momentu. Od donacija s državnog i federalnog nivoa još nismo ništa dobili. Od Kantonalnog štaba civilne zaštite dobili smo 3.000 visokozaštitnih odijela, više hiljada hirurških maski i 10.000 zaštitnih rukavica. Jedan dio opreme smo i kupili - kaže Jusufović.

Iako je tokom juna povećan broj oboljelih, a samim tim i hospitaliziranih, Jusufović kaže da u COVID bolnici, pri Klinici za zarazne bolesti, za sada ima dovoljan broj kreveta. U Respiratornom centru koji se nalazi u okviru Klinike za plućne bolesti trenutno se nalaze dva pacijenta koja su priključena na respirator, a do sada su na ovom odjelu preminula dva pacijenta.

Od prošle sedmice, zbog pogoršane epidemiološke situacije, ljekari s UKC-a više ne mogu obavljati dodatne poslove na privatnim klinikama.

- Suspendovana su sva rješenja o dopunskoj djelatnosti, upravo zbog nekontrolisanih kontakata. Odluka je donesena na rok od 14 dana i to je drugi put da je donosimo. Prvi put smo se na to odlučili kada smo imali stanje prirodne nesreće zbog pandemije - kaže Jusufović.

On ističe da UKC sve svoje pozitivne na koronavirus registrira, a kako je rekao, "ispada da nijedna privatna klinika nema oboljelih".

- Mi svoje ljude testiramo i stavljamo u izolaciju kada je potrebno. Trenutno imamo 17 uposlenika, od doktora do zaštitara i čistačica, koji su pozitivni na koronavirus. U izolaciji je 26 zasposlenika. To nisu brojevi koji zabrinjavaju i nadamo se da će na ovome ostati - zaključuje Jusufović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.