Polubijeli hljeb, vjerovatno najprodavaniji Klasov proizvod, sada košta 1,5 KM, a špekuliše se da bi mogao ponovo poskupjeti i približiti se iznosu od čak dvije KM. A još u februaru ove godine, prije početka agresije Rusije na Ukrajinu, polubijeli hljeb je koštao samo jednu KM.

Prvo poskupljenje uslijedilo je 11. marta kada je ovaj hljeb poskupio za 30 posto, da bi ubrzo uslijedilo još jedno poskupljenje, za još 20 feninga. U kompaniji Klas su za Faktor kazali kako je zbog rata na istoku Evrope, gdje su smještene jedne od najvećih svjetskih žitnica, došlo do globalnog potresa na ovom tržištu. 

- Radimo sve da cijene ostanu iste. Do kraja ovog mjeseca neće doći do porasta cijena, ali ako cijena pšenice nastavi rasti, neminovno je da će opet biti cjenovnih korekcija.

VEZANI TEKST - Nova poskupljenja: Klasov polubijeli hljeb od jutros košta 1,3 KM

Velike su oscilacije i globalno tržište je generalno kompletno uzdrmano trenutnim ratnim zbivanjima, tako da ne želimo davati nikakve dugoročne prognoze. Iskreno se nadamo da će se situacija u skorije vrijeme stabilizirati i da ćemo moći imati pozitivnije informacije o nabavci sirovina i cijena - kazali su iz Klasa.

Iz ove kompanije su dodali da "sirovine nabavljaju pored Srbije i Hrvatske i od država iz bližeg, ali i daljeg okruženja".

Situaciju na globalnom tržištu žitarica dodatno je otežala nedavna odluka Indije, jednog od najvećih svjetskih proizvođača pšenice, da zabrani izvoz osnovnih žitarica.