open-navfaktor-logo
search
Gazprom odlučio
Potvrdila kompanija ENI: Rusija zaustavila isporuku gasa Italiji
Italijanska energetska kompanija ENI saopćila je da je dotok gasa iz ruske energetske kompanije Gazprom od danas zaustavljen, javlja Anadolu Agency (AA).
01.10.2022. u 15:47
get url
text

- Gazprom je naveo da ne može isporučiti traženu količinu gasa za danas. Naveo je da protok gasa kroz Austriju nije moguć. Stoga će rusko snabdijevanje ENI-ja preko ulazne tačke u Tarvisiju danas biti nula - navodi se u saopćenju.

U razgovoru za italijansku agenciju ANSA na tu temu, neimenovani zvaničnik ENI-ja je kazao da od danas Gazprom ne može da obezbijedi protok gasa ENI-ju, i naveo je da se Austrija snabdijeva gasom preko Slovačke. Dodao je da su u kontaktu sa Gazpromom kako bi obnovili protok gasa.

Italijanski mediji javljaju da je protok gasa iz Rusije u Italiju trenutno manji od deset odsto u odnosu na ukupno snabdijevanje gasom te da prekid na prenosnoj tački u Tarvisiju neće izazvati veću promjenu situacije.

Nakon ruskog rata protiv Ukrajine, Italija je nastojala da diverzifikuje svoje snabdijevanje gasom. Italija je povećala kupovinu gasa sa zemljama kao što su Alžir i Angola, a smanjila je zavisnost od ruskog gasa sa 40 na 25 posto od jula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.