open-navfaktor-logo
search
Navodne zloupotrebe
Potvrđeno: Stigla prijava protiv Forte i Konakovića, službenici SIPA-e rade na provjeri
Službenici te Agencije, kako nam je kazao njen portparol Luka Miladinović, rade na analizi i provjeri navoda iz te prijave
07.01.2020. u 14:31
get url
text

Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak je dostavljena anonimna prijava protiv aktuelnoj premijera Kantona Sarajevo (KS) Edina Forte i bivšeg predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, potvrđeno je za Faktor iz SIPA-e.

Službenici te Agencije, kako nam je kazao njen portparol Luka Miladinović, rade na analizi i provjeri navoda iz te prijave.

Prema nezvaničnim informacijama koje su se pojavila u javnosti, prijava se odnosi na navodne zloupotrebe novcem u iznosu od ukupno 900.000 KM.

Konaković je, podsjetit ćemo, u svojstvu predsjedavajućeg Skupštine podijelio više od 640.000 KM budžetskog novca, iako je njegova prethodnica na toj poziciji na raspolaganju imala „samo“ 30.000 KM. Novac je Konaković dijelio udruženjima i pojedincima, a jedan od najvećih pojedinačnih iznosa je 60.000 KM, koliko je dodijeljeno Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), u kojoj funkciju izvršne sekretarke obnaša kandidatkinja Naroda i pravde na prošlim Općim izborima.

VEZANI TEKST - Pozvali smo BANU da pitamo zašto im je Konaković dao novac, javila nam se kandidatkinja NiP-a

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.