open-navfaktor-logo
search
MUP KS
Potvrđeno pisanje Faktora: Namjerno zapaljen "hummer" u garaži na Stupu
Predviđena kazna za ovo krivično djelo je od jedne do 12 godina zatvora
11.11.2019. u 10:38
get url
text

Sarajevska policija jutros je objavila da je prema preliminarnom izvještaju sudskog vještaka protivpožarne zaštite požar u podzemnoj garaži stambenog kompleksa Tibra 2 na Stupu namjerno izazvan i to paljenjem motornog vozila "hummer", uz pomoć zapaljive tečnosti i upotrebom otvorenog plamena.

Požar je izbio u 4.35 sati. Planuo je "hummer", vlasništvo A. H. iz Sarajeva, a sa kojeg se vatra proširila i na "volvo", vlasništvo A. K. 

- Tom prilikom smrtno je stradao K. S., rođen 1976. godine, nastanjen u Sarajevu, što su konstatovali ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a tačan uzrok smrti će se utvrditi nakon završene obdukcije. Također, više osoba je zatražilo ljekarsku pomoć koju ima je ukazala Hitna pomoć, dok je pet osoba prevezeno u UKC Sarajevo, te su četiri puštene iz bolnice, dok je jedna osoba zadržana na opservaciji i nije životno ugrožena - navodi se u saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo.

Uviđaj na mjestu požara obavila je dežurna kantonalna tužiteljica, zajedno sa pripadnicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, te ovlaštenim sudskim vještacima protivpožarne zaštite, mašinske, građevinske i elektro-energetske struke.

- Prema preliminarnom izvještaju sudskog vještaka PPZ-a, do požara je došlo paljenjem motornog vozila "hummer", uz pomoć zapaljive tečnosti i upotrebom otvorenog plamena od nepoznatog počinioca. Usljed požara vozila su u potpunosti izgorjela i došlo je do oštećenja elektro-instalacija, vodoinstalacija, zidova haustora zgrade, podzemnih garaža, kao i većeg broja parkiranih vozila, čime je nastupila veća materijalna šteta - naveli su iz MUP-a KS.

Vozilo "hummer" vlasništvo je supruge I. H. iz Sarajeva, koji je, kako smo ranije objavili, ranije dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima i hapšen u jednoj od "jačih" akcija sarajevske policije.  On je nekadašnji vlasnik nargila bara u ovom naselju, a koji je, kako nam je jučer kazao na mjestu događaja, prodao prije 10 mjeseci.  Kazao je i da misli da se radi o nesporazumu.

- Ja imam neke svoje sumnje da su me pogrešno povezali s tim zbog radnje, koju sam prodao prije 10-ak mjeseci. U nekoliko navrata su tu ispred kafića nekim osobama izbušene gume, vjerovatno su ta vozila nervirala stanare koji nisu mogli proći, a oni misle da smo im mi to radili zbog radnje - kazao nam je jučer I. H. 

Iz MUP-a Kantona Sarajevo su naveli da policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju teškog krivičnog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, koje je za posljedicu imalo smrt jedne osobe.

Predviđena kazna za ovo krivično djelo je od jedne do 12 godina zatvora. 

{$galerijaFotografija}

Tibra pozar 10.11.2019
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.