open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Potvrđene optužnice u predmetu "Zadruga 2": Lažno prikazivali angažovanje studenata
Prije podizanja optužnice, u budžet Federacije BiH uplaćen je cjelokupan iznos protupravno stečene koristi od Udruženja
Denis Zeba
30.12.2019. u 11:11
get url
text

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Huseina Hadžimejlića i Zinete Bajraktarević zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi se terete da su iskorištavanjem  položaja predsjednika odnosno člana Upravnog odbora "Udruženja za istraživanje i proučavanje sufizma i misticizma" Fojnica, nezakonito pribavili korist za navedeno Udruženje u iznosu 14.812,86 KM, na način da su u zvaničnim knjigovodstvenim evidencijama lažno prikazivali angažovanje studenata posredstvom Agencije Witram za obavljanje određenih poslova za svoje potrebe, pri čemu su sa računa Udruženja isplatili novac za njihovo navodno plaćanje, a koji im je u stvarnosti vraćen u gotovini umanjen za iznos provizije Agencije Witram. Prije podizanja optužnice, u budžet Federacije BiH uplaćen je cjelokupan iznos protupravno stečene koristi od strane Udruženja.

Istovremeno, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo u sklopu istog predmeta "Zadruga II"  protiv  Nihada Bilića, direktora firme "Best&Team" Sarajevo te Hadisa Kusture i Alija Kadrića, odgovornih i ovlaštenih osoba firme MHS Sarajevo, zbog krivičnog djela djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Ovom optužnicom optuženi se terete da su skoro identičnim krivično-pravnim radnjama pribavili protivpravnu imovinsku korist firmama koje zastupaju i to, pravnom licu "Best&Team" u iznosu 68.026,27 KM, a pravnom licu MHS u iznosu 3.946,94 KM i za isti iznos oštetili budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.