Ministarstvo

Potvrđene odluke Medicinskog fakulteta o radnom odnosu Ismeta Gavrankapetanovića

Objavljeno: 08.11.2018. u 17:54

Medicinski fakultet oglasit će se u narednim danima

Ismet Gavrankapetanović

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo je Rješenje kojim se konačno i neopozivo potvrđuju ranije odluke Medicinskog fakulteta o radnom odnosu prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, saopćeno je iz Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

-Medicinski fakultet u ovom trenutku neće davati dalje izjave povodom odluke Ministarstva, ali će pripremiti detaljno saopćenje za javnost u narednih nekoliko dana - naveli su u saopćenju.

Ministar obrazovanja i nauke KS Elvir Kazazović donio je, naime, Rješenje kojim se utvrđuje da je Odluka dekanese Medicinskog fakulteta od 19. 10. 2018. donesena na osnovu pravilne primjene člana 32. Zakona o ustanovama.

Tako je ocijenjeno da je Medicinski fakultet ispravno postupio donijevši odluku da ne vrati Gavrankapetanovića na mjesto redovnog profesora.

Medicinski fakultet je dostavio odluku Ministarstvu, kao i pojašnjenja za njeno donošenje. U njima se navodi da je osnov za donošenje odluke Fakulteta to što bi izvršenje odluke Upravnog odbora UNSA, koji je tražio da se Gavrankapetanović vrati na posao profesora, nanijelo materijalnu i drugu štetu kako Medicinskom fakultetu, tako i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ministarstvo je to prihvatilo te u Rješenju navelo da se odlukom dekanese Fakulteta sprečava nastanak spomenute štete, kao i da se njome sprečava ugrožavanje prava studenata na obrazovanje u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

U Rješenju se navodi da bi vraćanjem Gavrankapetanovića na mjesto profesora, iako više nije uposlenik KCUS-a, postojala realna opasnost da se ugrozi pravo studenata na obrazovanje, ali i da se nanese šteta društvenoj zajednici kroz slabljenje povjerenja javnosti u funkcionisanje i rad javnih ustanova, konrektno u rad Medicinskog fakulteta i KCUS-a.

Iz kantonalnog su Ministarstva zatražili pojašnjenje i iz Federalnog ministarstva obrazovanja, te su dobili odgovor da nastava koja se za potrebe fakulteta zdravstvenog usmjerenja realizuje u bolnici kojoj je priznat status univerzitetske bolnice predstavlja istovremeno i zdravstvenu djelatnost, kao i da nastavu u univerzitetskim bolnicama ne može izvoditi osoba koja ima akademsko zvanje, ali nije u radnom odnosu ili nema zaključen ugovor o angažmanu s tom ustanovom.

-U konkretnom slučaju. prof.dr. Ismetu Gavrankapetanoviću je na lični zahtjev prestao radni odnos s KCUS-om koji predstavlja nastavnu bazu za izvođenje nastave za potrebe studenata Medicinskog fakulteta UNSA - navode, između ostalog, iz Ministarstva obrazovanja KS.

Dodaju također kako ugovori koji je Medicinski fakultet potpisao s odabranim članovima akademskog osoblja ne može biti iznad ugovora koji je ovaj fakultet potpisao sa KCUS-om.

-Za ovo ministarstvo je nesporno da ugovor o radu koji je sa Medicinskim fakultetom UNSA svojevoljno potpisao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, a koji sadrži odredbu da traje do okončanja rada u priznatoj nastavnoj bazi Medicinskog fakulteta, prestaje po sili zakona, odnosno kada zbog prestanka rada u nastavnoj bazi prestaje postojati i zakonske pretpostavke za njegovo sudjelovanje u izvođenju nastavnog procesa u nastavnoj bazi - zaključuje Ministarstvo obrazovanja KS.

U fotogaleriji možete vidjeti Rješenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije