open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Potvrđena optužnica za zločine u Sanskom Mostu
Državni sud potvrdio je optužnicu koja Milorada Krunića tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
31.03.2020. u 15:15
get url
text

Krunić, koji pored BiH ima i državljanstvo Srbije, kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, se tereti da je u svojstvu pripadnika reervnog sastava milicije 1992. zločine počinio u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), pripadnika milicije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most.

- Tereti se da je 11. juna 1992. godine predvodeći grupu njemu poznatih pripadnika iz pratnje, sudjelovao u transportu muškaraca iz zatvoreničkih objekata Sportska dvorana i preduzeća 'Betonirka' u logor 'Manjača', nadzoru konvoja, kada je odvojio šest civila, a nakon toga sudjelovao u ubistvu tih civila koji su u povratku konvoja sa Manjače ubijeni iz automatskog oružja pored lokalnog puta Pavići-Hazići - naveli su ranije iz Tužilaštva.

Navodi iz optužnice, kako je rečeno ranije, će se dokazivati pozivanjem 35 svjedoka i vještaka, te čitanjem preko 250 materijalnih dokaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.