Prema optužnici koju je Tužilaštvo BiH objavilo na svojoj stranici, Pjano je optužen za učešće u ubistvima, zatvaranju, nečovječnom postupanju, mučenju i nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i prisilnom preseljenju više civila bošnjačke nacionalnosti u selima Potpeće, Saš i Bijele Vode.

Prema jednoj od pet tačaka optužnice, Pjano se tereti da je krajem augusta 1992. godine u selu Potpeće, zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u zatvaranju i prisilnom preseljenju deset te ubistvu šest civila bošnjačke nacionalnosti.

Također je optužen, između ostalog, da je u maju 1992. godine u selu Saš učestvovao u zatvaranju, nečovječnom postupanju i prisilnom preseljenju civila u svojstvu rezervnog policajca i istovremeno vodiča grupe od oko deset pripadnika vojske i policije.

Optužnica protiv Pjane, koji je državljanin BiH i Srbije, podignuta je krajem prošle godine, o čemu je izvijestila Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Ranije je Tužilaštvo istaklo da će navode optužnice protiv Pjane dokazivati pozivanjem 53 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.