open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Potvrđena optužnica za zločine na Palama
Državni sud potvrdio je optužnicu koja Jovana Kušića, nastanjenog u Novom Sadu u Srbiji, i Branislava Vukovića, nastanjenog u Vancouveru u Kanadi, tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na Palama, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).  
07.04.2020. u 11:28
get url
text

U Sudu BiH su naveli da Branislav Vuković ima prebivalište u Kanadi te mu optužnica još nije dostavljena.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, Kušić i Vuković se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Pala i okoline, u svojstvu pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Pale, tokom maja i juna 1992. lično i direktno sudjelovali u nezakonitom zatočenju, mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju civila koji su bili zatočeni u fiskulturnoj sali Doma kulture u Palama.

- Trojica zatočenika umrli su ubrzo od posljedica zlostavljanja, a više zatočenika zadobilo je teške fizičke i psihičke ozljede, od kojih su se oporavljali duži vremenski period te i danas imaju ožiljke i posljedice - naveli su ranije iz Državnog tužilaštva.

Najavljeno je također da će Tužilaštvo navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 20 svjedoka te priložiti više desetina dokaznih materijala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.