Terete se da su od početka oktobra do 07. oktobra 2018. godine, tačnije, uoči izbora za Skupštine Kantona u Federaciji BiH ostvarili kontakt sa biračima i dali im instrukciju da na glasačkom listiću za Skupštinu Kantona Sarajevo zaokruže imena dva kandidata jedne od političkih stranaka.

Također su im obećali da ukoliko glasaju i reklamne vizit kartice fotografišu zajedno sa glasačkim listićem na kojem su prethodno zaokružili imena, a potom i fotografije dostave kao dokaz da su glasali po datoj instrukciji, da će im predati novčanu naknadnu u iznosu od 20 do 50 konvertibilnih maraka, saopćilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

- Tako je njih 11 koji su glasali za navedene kandidate dobilo novac, dok njih 10 nije dobilo obećanu naknadu. Dakle, kao saizvršioci, podmićivanjem, utjecali su na birače u Federaciji da na izborima za institucije Federacije glasaju za pojedine kandidate. Također, prilikom pretresa automobila optuženog Spahića pronađeno je i oduzeto vatreno oružje sa okvirom u kojem su bila tri metka - dodaje se u saopćenju.