open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Sarajevo
Potvrđena optužnica u predmetu "Profit": Obuhvaćeno 19 osoba, nezakonito stekli 30 miliona KM
Kantonalni sud u Sarajevu (KSS) potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) protiv 19 osoba u predmetu "Profit".
01.06.2021. u 16:46
get url
text

Optužnica Zijada Blekića, Edina Dizdara, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Muharema Bajrića, Ramiza Bibića, Nasera Dacu, Jasmina Jusufranića, Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Alena Murguza, Elmu Mulahusić, Edinu Halilbegović, Azru Blekić-Aydogan, Hamdiju Zvrka i Huseina Zvrku tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju...

Optuženi se terete da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona KM i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Inače, optužnici je prethodila kompleksna istraga Tužilaštva KS u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), objavljeno je danas na službenoj stranici Kantonalnog tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.