open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo ZDK
Potvrđena optužnica: Svoje devetoro maloljetne djece ostavljala same bez hrane, često i noću
Općinski sud u Zavidovićima potvrdio je optužnicu protiv Razije Huskić zbog krivičnog djela zapušanja ili zlostavljanja djeteta, saopćeno je danas iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.
16.08.2021. u 18:05
get url
text

- U vremenskom periodu u toku 2019. godine i 2020. godine, na području općine Zavidovići, nije se brinula o osnovnim potrebama prehrane, zdravlja, njege i odijevanja, svoje maloljetne djece i to H.V., H.A., H.A., H.F., H.N., H.M., H.L., H.L. i H.J., sa kojim živi u zajedničkom kućanstvu, tako što ih je ostavljala same u neuslovnim prostorijama, bez hrane i neadekvatno obučene, a često ih je ostavljala same i noću bez nadzora odraslih - navedeno je u optužnici.

Istaknuto je i da je opstruirala saradnju sa JU Centrom za socijalni rad Zavidovići tokom usmenih i pismenih upozorenja stručnih lica tog centra zbog zanemarivanja brige o djeci, djecu nije upisala u osnovnu školu, iako svjesna da tako postupajući grubo zanemaruje funkciju zbrinjavanja i odgoja djece, a zbog čega su djeca skitala po gradu neuredni i zapušteni.

- Dakle, kao roditelj grubo zanemarila svoju funkciju zbrinjavanja i odgoja djeteta ili maloljetnika, čime je počinila produženo krivično djelo Zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika iz člana 219. stav 1. u vezi sa članom 55. KZ F BiH - piše u optužnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.