open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Potvrđena optužnica protiv zatvorskog čuvara zbog uzimanja mita
Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv zatvorskog stražara Eldina Brajlovića zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi, saopćeno je danas iz Tužilaštva KS.
10.11.2022. u 14:39
get url
text

Brajlovića terete da je od početka 2022. godine do aprila iste godine kao zatvorski stražar u Kazneno popravnom zavodu poluotvorenog tipa Sarajevo-Odjeljenje Ustikolina, u više navrata od jednog osuđenika tražio 1.000 KM i mobilni aparat IPhone.

VEZANI TEKST - Određen pritvor zatvorskom čuvaru Brajloviću: Na pumpi preuzeo označenih 500 KM i IPhone

- Zauzvrat mu je obećao da će ga obavijestiti ukoliko budu planirani pretresi zatvorskih ćelija osuđenika, kako bi mogao sakriti nedozvoljene predmete koje eventualno posjeduje. Obećao je i da će utjecati na svoje nadređene kako bi dobio korištenje vanzatvorskih pogodnosti, te da ga neće fizički maltretirati bez razloga, što je u prethodnom periodu već činio, udarivši ga gumenom palicom dok je obavljao poziv na zatvorskoj telefonskoj govornici - navedeno je u saopćenju Tužilaštva KS.

Istaknuto je da se, prilikom korištenja vanzavodskih pogodnosti, odnosno slobodnog vikenda van KPZ-a, osuđenik B.B. sastao s Brajlovićem na jednoj benzinskoj pumpi na Stupu u Sarajevu kako bi mu dao traženi novac i mobilni aparat.

- Tada su Brajlovića, tačnije, 15. aprila 2022. godine po nalogu Tužilaštva KS uhapsili pripadnici Federalne uprave policije sa označenih 500 KM i iPhone mobitelom koji mu je osuđenik predao. U optužnici je postupajući tužilac predložio sudu zabranu obavljanja posla zatvorskog stražara na pet godina od pravosažnosti presude - navedeno je u saopćenju.

Nakon hapšenja Brajlović je suspendovan s radnog mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.