open-navfaktor-logo
search
Zločini u Tesliću
Potvrđena optužnica protiv tri osobe
Prema optužnici, oni su ove zločine počinili u svojstvu rukovodnog kadra SJB-a Teslić
12.09.2018. u 15:07
get url
text

Državni sud je potvrdio optužnicu protiv Dušana Kuzmanovića, Predraga Markočevića i Marinka Đukića, nekadašnjih policijskih službenika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Teslić, za zločin protiv čovječnosti počinjen u ovom gradu.

Kuzmanoviću, Markočeviću i Đukiću se na teret stavlja da su od aprila do kraja decembra 1992. godine u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja općine Teslić, učestvovali u planiranju, pripremanju, te izvršenju progona – i to ubistvima, zatvarenjem, nanošenjem fizičkog i psihičkog bola i drugim sličnim nečovječnim djelima.

-Optuženi se terete da su nadzirali i rukovodili radom redovnih i rezervnih pripadnika policije iz sastava SJB-a Teslić, koji su, zajedno s pripadnicima vojno-policijske formacije 'Miće' i Vojske Republike Srpske (VRS) Teslić, vršili napade i progone stanovništva u mjestima nastanjenim većinskim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti - navedeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Prema optužnici, oni su ove zločine počinili u svojstvu rukovodnog kadra SJB-a Teslić i to Kuzmanović kao načelnik i član Kriznog štaba, Markočević kao komandir, a Đukić kao šef Kriminalističke službe, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.