open-navfaktor-logo
search
Begića nazvao ustašom
Potvrđena optužnica protiv SNSD-ovog zastupnika Antonića, pozvan da se izjasni o krivnji
Osnovni sud u Banjoj Luci potvrdio je jučer optužnicu protiv Momčila Antonić iz Banje Luke, zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a, zbog krivičnog djela javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje.
26.10.2021. u 13:21
get url
text

Optužnicu protiv njega je prije dva mjeseca podiglo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, a tereti se da je odbornika PDP-a u Skupštini grada Banja Luka Ivana Begića nazvao ustašom.

Sud je Antoniću uputio i poziv na ročište za izjašnjenje o krivnji, a koje će biti održano u novembru.

Kako je ranije navedeno iz banjalučkog tužilaštva, Antonić je optužen da je 30. januara 2021. godine, u 15.48 sati u Banjoj Luci, na svom profilu kreiranom na društvenoj mreži Facebook, objavio sadržaj kojim je "pozvao na mržnju usmjerenu prema oštećenom Ivanu Begiću, zbog njegove nacionalne pripadnosti i porijekla".

U spornoj objavi, Antonić je napisao:

- Ne znam je li me ovaj Begić mrzi što je Draškov kmet tj. irvas, što je niži od mene 50 cm, zbog auta ili samo zato što je ustaša? Ili sve ukupno!? Ja mislim da je sve ukupno, ali ipak ustaška krv je dominantna. Ne smeta njemu auto, već ova tri prsta, kao što mu smetaju plakati Vučića i Dodika na na autoputu 9. januar. Ivane, reci svojim biračima ko ti je bio ujak čije ime nosiš - napisao je Antonić

Neposredno nakon toga Begić je izjavio da je šokiran ovom izjavom i najavio tužbu.

- Ovo je govor mržnje kakav je nezapamćen i kakav nisam u životu čuo, a kamoli osjetio na svojoj koži. Iskreno, u šoku sam - izjavio je Begić svojevremeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.