Almir Kukuljević, Marinko Viljušić i Slaviša Čortuma optuženi su da su suprotno propisima usvojili odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M. M. omogućena isplata stimulativnog dijela plaće za 2017.godinu u iznosu većem od 15.000 KM.

Tužilaštvo Distrikta stavilo je na teret Kukuljeviću, Viljušiću i Čortumi da su u decembru 2016. godine, postupajući kao odgovorne osobe u Distriktu, usvojivši suprotno propisima prijedlog direktora za utvrđivanje stimulativnog dodatka na plaću nesavjesno postupili u obavljanju dužnosti.

Njih se tereti da su jednoglasno donijeli odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M. M., po tom osnovu u 2017. godini isplaćeno 15.547,22 KM, kao i 9.848,22 KM za doprinose iz tog dodatka, čime je za te iznose oštećeno ovo javnopreduzeće.

Kukuljević, kao predsjednik, a Viljušić i Čortuma, kao članovi upravnog odbora, optuženi su da su povredom zakona očigledno nesavjesno postupili u obavljanju dužnosti i time počinili krivično djelo nesavjestan rad u službi (iz člana 381 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Optužnica za krivično djelo sa zaprijećenom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, dostavljena je Osnovnom sudu Distrikta, gdje je u cijelosti i potvrđena.