open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo HNK
Potvrđena optužnica protiv policajaca koji su pretukli mladića u Mostaru
Općinski sud u Mostaru potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona protiv policajaca Jusufa Penave (25) iz Čapljine i Armina Vrače (29) iz Mostara, koja ih tereti za zlostavljanje u obavljanju službe, u sticaju sa krivičnim djelom laka tjelesna povreda. 
01.10.2021. u 14:19
get url
text

VEZANI TEKST - Ovo je mladić kojeg su pretukli policajci u Mostaru: "Tražio sam da platim kaznu, ali..."

Kako je saopćeno iz Tužilaštva HNK, optužnicom se Penava i Vrače terete da su 10. aprila ove godine oko 22.50 sati u ulici Franjevačka 16 C, u Mostaru, u vrijeme mjere ograničenog kretanja, odnosno zabrane kretanja od 21 do 5 sati, postupajući kao policijski službenici MUP-a HNK, PU Mostar - PS Centar, sustigli oštećenog S. B. koji se kretao ispred njih i koji stanuje na toj adresi.

Oni su, kako se navodi u optužnici, prema oštećenom, koji im nije pružao nikakav otpor, primijenili silu, tako da su mu pojedinačno više puta zadavali udarce nogama i rukama u predjelu glave i trupa, vukli za kosu, te vrijeđali, psovali mu majku, pa ga na taj način zastrašivali.

Poslije toga su ga priveli u PU Mostar - PS Centar, gdje su mu uručili prekršajni nalog, nakon čega je oštećeni napustio Policijsku stanicu, pa se usljed bolova koje je osjećao uputio u SKB - CUM Mostar, gdje su mu konstatirane lake tjelesne povrede u vidu nagnječenja glave, nagnječenja leđa, nagnječenja prsnog koša, istegnuća vratnog mišića, akutne reakcije na stres i drugo.

- Nakon potvrđivanja optužnice, Općinski sud u Mostaru je zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji koje će se održati dana 13. oktobra 2021. godine - naveli su iz Tužilaštva HNK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.